INTERVIU / Florin Grapă: ”Sunt supărat pentru felul în care am pierdut finala campionatului”


Sport.Bacaul.Ro vă prezintă, începând de azi, o serie de interviuri cu directorul clubului Știința Bacău, Florin Grapă, despre echipele de volei feminin, volei masculin și handbal feminin. Începem cu cel dedicat voleiului feminin, Florin Grapă fiind și antrenorul principal al vicecampioanei României.

Rep.: Cum ați caracteriza sezonul precedent al științei în Divizia A1 ?

Florin Grapă: Așa cum am mai spus, judecat grosso modo, am putea spune că a fost un sezon bun, dat fiind faptul că am terminat pe locul 2 și suntem vicecampioana României. Însă eu, antrenorul Florin Grapă, nu sunt mulțumit și îl consider ca pe un insucces personal și m-a deranjat foarte tare. Față de alte dăți când am pierdut titlul, că n-a fost prima dată, acest sezon mi-a atârnat cel mai greu. Mi-am dorit foarte mult și eram convins că vom termina pe locul 1, dar n-a fost așa. Cu excepția primei zile, nici nu ne putem plânge că am fi pierdut titlul furați de arbitri. Dacă ar fi să privesc din punctul de vedere al omului de sport Florin Grapă, a fost un loc bun.

Rep.: Sunteți atât de supărat fiindcă, față de alți ani, echipa a fost foarte aproape de titlu ?

F.G.: Da, am și spus lucrul ăsta, anul acesta am pierdut având convingerea că va fi anul nostru.

Rep.: Ce anume a făcut ca Știința să nu ia campionatul ?

F.G.: Am întors problema și pe-o parte și pe alta și e vorba de o combinație de motive. Știți foarte bine că mă mândream cu faptul că evoluăm cu jucători români, având doar două străine, Polishchuk și Lupu. Eu totuși refuz să cred că am pierdut fiindcă suntem români. Pe de altă parte, 6 din cele 12 jucătoare erau la final de contract. Probabil că unele dintre ele s-au gândit că s-ar putea întâmpla vreo nenorocire fizică ce le-ar fi putut scoate din circuit pentru campionatele următoare, ăsta e un alt aspect care nu e de neglijat. În al treilea, dar nu în ultimul rând, cred că am fost defavorizați de planificarea ultimelor etape din sezonul regulat, când noi am jucat doar cu echipe din subsolul clasamentului, lucru care ne-a scos puțin din ritm. Noi ieșisem și din cupele europene, în timp ce Constanța nu și s-a văzut. Altceva refuz să cred și nu comentez.

Rep.: Vor fi mișcări la nivelul lotului pentru sezonul viitor ?

F.G.: Cu certitudine, din lot nu vor mai face parte trei jucătoare, Polishchuk și Elisei, aflate la final de contract și pe care nu le mai doresc, precum și Tatiana Lupu, care am înțeles că a semnat cu Dinamo. Asta e situația la acest moment, dar e posibil să apară și alte nume la capitolul plecări. Alexandra Sobo e în continuare sub contract cu noi dar are serioase probleme medicale și este incertă, nu știu dacă voi putea conta pe ea în campionatul viitor. Nicoleta Manu e și ea la final de contract și n-a fost în cea mai bună formă în ultimul timp, dar rămâne de văzut pe 16 iulie, la reunirea lotului, cine ce și cum. La capitolul veniri, cert e că Roxana Iosef se va întoarce la noi, la fel ca și ridicătoarea din Macedonia, Sanja Aleksovska. Mai sunt în discuții și cu alte jucătoare, inclusiv străine, fiindcă-mi ajunge, nu găsesc în țară, ăsta e adevărul.

Rep.: Se pare că timpul a demonstrat că titlul se poate lua doar cu jucătoare străine…

F.G.: Nu e vorba de asta, eu sunt foarte supărat pentru felul în care am pierdut finala. Dacă am fi jucat niște meciuri pe viață și pe moarte, frumoase, spectaculoase, ar fi fost mai ușoară înfrângerea.

Rep.: În procente, cam la cât din potențial a evoluat echipa în finală ?

F.G.: Dacă e să facem o medie a echipei în ansamblu, fiindcă unele jucătoare chiar și-au dorit, cred că echipa a jucat la 50-60% din valoarea ei în finală, iar în acest procentaj intră și faptul că fiecare jucătoare are o limită ca valoare. Trebuie să fim obiectivi și să admitem că n-am avut nicio stea și nici o super-valoare în echipă. Asta e realitatea și eu sper ca fetele să nu se supere când vor citi ce am spus, e părerea mea ca antrenor.

Rep.: Ce obiective veți avea pentru sezonul următor ?

F.G.: Indiferent ce echipă vom avea, obiectivul nostru va rămâne cel dintotdeauna, să câștigăm cupa și campionatul. Bineînțeles, foarte multe vor depinde și de sprijinul financiar pe care-l vom primi.

3 comentarii la „INTERVIU / Florin Grapă: ”Sunt supărat pentru felul în care am pierdut finala campionatului””

  1. De faptul ca a vrut musai niste ore ciudate pentru partidele de acasa (chipurile, pentru ca adversarele ar fi obisnuite mai degraba cu niste ore de seara, asa cum jucau in cupele europene), nu spune nimic. Probabil ca, anticipand o eventuala intrebare din partea dv. cu privire la acest subiect, a avut grija sa mentioneze, la capitolul motivelor pentru care crede ca s-a pierdut finala, ca „altceva refuz să cred și nu comentez”. Oricat ar evita d-nul Grapa acest subiect (si nu-i neg pregatirea profesionala), sper ca este constient ca si sportivii sunt niste oameni, nu robotei; dincolo de trup, au si un psihic. Una e sa joci intr-o sala aproape goala, precum in curtea scolii (cred ca si acolo e mai multa galagie), alta e sa joci cu o sala arhiplina (cum sunt convins ca s-ar fi intamplat la o ora intelept aleasa), cu scandari de incurajare si aplauze. Sper sa invete lectia asta, pana la urma. Si, chiar daca nu am fi castigat nici asa, dar macar publicul bacauan nu ar fi fost privat de a-si vedea echipa (nu a antrenorului, nu a sustinatorilor financiari, ci a orasului) intr-o finala de campionat national.

  2. Exceptand situatia din volei, sportul privit ca o afacere, n-are nici un haz. Sa reprezinti Constanta cu 90 % straini? Hai ca la cluburi mai merge, dar sunt exemple la nivel de nationala. Inadmisibil in sport!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.