INTERVIU (1) / Eliodor Voica: ”M-am legat afectiv foarte mult de sportivi și de mulți oameni din Bacău”


La final de sezon intern în handbalul masculin, am rămas datori cu un interviu cu antrenorul Științei Municipal Dedeman Bacău despre cel mai bun sezon din istoria echipei. L-am contactat pe Eliodor Voica în cantonamentul naționalei iar Colin ne-a stat la dispoziție așa cum a făcut-o mereu, cu solicitudine și amabilitate. Vă prezentăm astăzi prima parte a interviului.

Reporter: Cu un an în urmă, Ştiinţa termina în afara cupelor europene, iar tu puneai contractul pe masa conducerii băcăuane. Te gândeai că peste un an vei ajunge vicecampion cu Ştiinţa şi antrenorul echipei naţionale?

Eliodor Voica: Nu pot spune că sunt vreun Nostradamus, dar un singur lucru am văzut în echipa băcăuană de când am venit: seriozitate şi multă dorinţă. Spun acest lucru în virtutea micii mele experienţe acumulate de viaţă şi în sport şi apoi aş spune că mi-a plăcut foarte mult etica pe care eu am văzut-o la această echipă construită, bineînţeles, în câţiva ani. Vizavi de echipa naţională, nu mă gândeam că se va întâmpla acest lucru atât de devreme, deoarece eu ştiam şi eram conştient că sunt un antrenor tânăr, abia la începutul carierei şi nu se ştie dacă voi ajunge vreodată un antrenor bun.

Rep.: Suntem la sfârşit de sezon, ce a însemnat pentru tine anul 2011-2012?

E.V.: A însemnat împlinirea unor dorinţe şi aş putea spune că am avut mai multe împliniri în plan sentimental. Când spun lucrul acesta mă refer la faptul că afectiv m-am legat foarte mult de sportivi, de mulţi oameni din Bacău care au fost şi sunt în continuare oameni cu coloană vertebrală.

Rep.: Care crezi că a fost factorul decisiv, cel mai important, care a dus Ştiinţa în postura de vicecampioană?

E.V.: Munca în echipă, lucrul pe care ei l-au făcut, fiind vorba de faptul că au conştientizat momentele când trebuie să accelereze şi, mai mult de atât, şi-au dat seama de punctele slabe şi au încercat, cât se poate, să le remedieze. Vorbesc aici în exclusivitate de sportivi.

Rep.: Iar la nivelul băncii tehnice?

E.V.: La nivelul băncii tehnice, cred că a fost nevoie de o oarecare acomodare, de cunoaştere reciprocă, pentru că întotdeauna un străin, aici incluzându-mă întâi pe mine, deoarece nu sunt din Bacău şi nu am cum să fiu vreodată din Bacău, trebuie să vină şi să aducă ceva în plus.

Rep.: Ştiinţa a terminat campionatul cu cea mai bună apărare şi îmi amintesc că anul trecut antrenorul lui Cimos Koper spunea, ca o filosofie a lui despre handbal, că acest joc începe în apărare. Eşti de acord cu acest mod de a privi lucrurile?

E.V.: 200% sunt de acord cu acest lucru. Eu ştiu foarte bine discuţiile şi nu sunt chiar străin de handbal. Când eram oarecum blamat că avem o apărare cum sau mai ştiu eu necum, dar am spus şi o spun întotdeuna că niciodată nu se face ziuă din prima şi nici Dumnezeu nu a făcut lumea într-o zi, a făcut-o în şase. Cert este un singur lucru, aşa cum am spus puţin mai înainte şi cu scuzele de rigoare dacă mă repet, băieţii aceştia au avut nevoie de un timp ca să înţeleagă multe lucruri şi trebuie să-mi ridic pălăria în faţa lor, căci au înţeles foarte multe lucruri, începând cu atitudinea şi terminând cu modul în care ei s-au exprimat în teren vis-a-vis de volumul mare de cunoştinţe sau de informaţii, pentru a fi mai corect.

Un comentariu la „INTERVIU (1) / Eliodor Voica: ”M-am legat afectiv foarte mult de sportivi și de mulți oameni din Bacău””

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.