Băcăuanul Răzvan Burleanu, candidat pentru președinția FRF la alegerile de anul viitor, a dat publicității o scrisoare deschisă adresată actualului șef al fotbalului românesc, Mircea Sandu. Răzvan Burleanu acuză mai multe manvere de natură să-l avantajeze pe contracandidatul său, Gheorghe Popescu. Vă prezentăm integral scrisoarea deschisă adresată lui Mircea Sandu.
”Domnule Preşedinte Mircea Sandu, mai mulţi reprezentanţi ai Comitetului Executiv mi-au semnalat faptul că au primit din partea Federaţiei Române de Fotbal documentul care conţine „Ordinea de zi” pentru şedinţa stabilită a se desfăşura în data de 16 decembrie. Unul dintre punctele care se regăseşte pe această listă se referă la fixarea datei alegerilor pentru preşedinţia FRF şi alegerea reprezentanţilor în Comitetul Executiv. Aceşti oameni m-au contactat pentru a-mi împărtăşi îngrijorarea lor faţă de procedurile total netransparente şi abuzive pe care conducerea FRF s-ar pregăti să le pună în practică pentru această rundă de alegeri.
Între membrii afiliaţi circulă temerea că aţi dori ca reprezentanţii Comitetului Executiv (CEx) să nu mai fie aleşi în cadrul Adunării Generale, ci printr-o procedură care să reunească separat, în cursul lunii ianuarie, fiecare eşalon care ar urma să-şi desemneze un reprezentant în forul de conducere menţionat. Miza unei astfel de abordări ar putea veni din dorinţa conducerii FRF de a impune în CEx, în detrimentul oamenilor merituoşi, persoane loiale care să facă apoi campanie domnului Gheorghe Popescu, candidatul pe care dumneavoastră îl susţineţi pentru conducerea Federaţiei.
Dacă aceste lucruri sunt adevărate, ele ar însemna o încălcare gravă a Statutului FRF, document care stipulează în art. 32, alin. 2 că „reprezentantul sau reprezentanţii” în Comitetul Executiv sunt desemnaţi prin vot în cadrul unei „Adunări Generale de alegeri”. În plus, având în vedere faptul că FRF i-a notificat pe membrii afiliaţi pe data de 27 noiembrie în legătură cu organizarea unei Adunări Generale, conform prevederilor art. 27, alin. 1, aceasta nu se poate întruni mai devreme de cel puţin ultima săptămână a lunii februarie.
De asemenea, s-a vehiculat în presă, dar şi printre membrii afiliaţi, scenariul conform căruia, la şedinţa Comitetului Executiv din data de 16 decembrie, dumneavoastră, domnule Preşedinte Mircea Sandu, ar urma să vă daţi demisia pentru a provoca o situaţie care ar cere întrunirea, în termen de 30 de zile, a unei Adunări Generale Extraordinare care să-l aleagă pe viitorul preşedinte al Federaţiei. Acest fapt ar face ca lipsa de previzibilitate să-i dezavantajeze pe candidaţii care se opun domnului Gheorghe Popescu a cărui campanie este susţinută din interiorul FRF, prin intervenţiile brutale în teritoriu ale secretarului general, domnul Adalbert Kassai.
Însă, ţinând cont de prevederile art. 32, alin. 4, demisia dumneavoastră ar atrage preluarea atribuţiilor de preşedinte al FRF de către unul dintre vicepreşedinţi până la „următoarea Adunare Generală de alegeri”. Având în vedere faptul că până la finalul lunii februarie nu mai sunt decât două luni, invocarea caracterului de urgenţă nu s-ar susţine, ci ar fi un abuz cras. Acelaşi art. 32, alin. 5 fixează într-adevăr un termen de „maxim 30 de zile” pentru ocuparea unui loc rămas vacant în Comitetul Executiv, dar din motive care se întemeiază pe faptul că, spre deosebire de funcţia de preşedinte, nimeni altcineva nu are competenţa de a suplini funcţia vacantată.
Dacă aceste temeri ale membrilor afiliaţi s-ar adeveri, consider că, din punct de vedere instituţional, ar fi un abuz extrem pe care Federaţia Română de Fotbal l-ar face atât faţă de membrii afiliaţi care ar dori să candideze în mod onest pentru poziţiile de reprezentare în Comitetul Executiv, cât şi faţă de cei care îşi doresc să candideze pentru funcţia de preşedinte al FRF. Acestor oameni practic li s-ar refuza posibilitatea de a-şi construi o campanie pentru susţinere sau de a o duce la bun sfârşit pe cea deja începută. Din punct de vedere moral, consider că ar fi o mare nedreptate aplicarea unor astfel de tertipuri, ţinând cont de faptul că urmează sărbătorile de iarnă, deci o perioadă care nu poate fi utilizată de candidaţi pentru a-şi populariza proiectele şi a le supune dezbaterii.
Prin urmare, vă adresez aceste cuvinte pentru că îmi doresc ca principiile să prevaleze în faţa bunului plac, dar şi pentru că îmi doresc ca această competiţie să fie cinstită şi să dea tuturor şanse egale. Am încrederea că vă veţi găsi înţelepciunea necesară pentru a urma cursul firesc al lucrurilor, fără ca să forţaţi interpretarea Statutului FRF într-o manieră subiectivă.
În cazul în care cele menţionate mai sus se vor întâmpla, vă asigur domnule Preşedinte că sunt membri afiliaţi pregătiţi să îi dea în judecată, pentru abuz în serviciu, pe cei care vor acţiona contrar intereselor FRF. De asemenea, voi sesiza FIFA şi UEFA pentru nerespectarea principiilor care guvernează fotbalul european şi mă voi adresa presei din ţările europene pentru a semnala practicile inacceptabile de la Bucureşti. Acestea nu sunt ameninţări domnule Mircea Sandu, ci doar reacţia unei persoane de bună-credinţă în faţa posibilităţii săvârşirii unor abuzuri, care ar pune, încă o dată, Comitetul Executiv într-o situaţie delicată din cauza ambiţiilor dumneavoastră şi ale candidatului pe care îl sprijiniţi.
Dacă doreaţi cu adevărat să vă daţi demisia, ar fi trebuit să o faceţi din onoare după încheierea campaniei de calificare pentru Campionatul Mondial, moment revelator pentru lipsa de viziune şi acţiune a FRF. În schimb aţi ales cu laşitate să daţi din nou vina pe jucători pentru a masca lipsa dumneavoastră de performanţă, făcând totodată şi o descriere a neputinţelor fotbalului românesc ca şi când aţi fi fost preşedinte la patinaj, iar nu responsabil de soarta dezvoltării fenomenului fotbalistic.
Deşi, nu sunt genul de om care să fac procese de intenţie, ci acord oricărei persoane toată încrederea mea până la proba contrarie, vă mărturisesc că intervenţiile bazate pe ameninţări exercitate asupra membrilor afiliaţi de către secretarul general al FRF, domnul Adalbert Kassai, m-au pus pe gânduri. Mai mult, mi se pare o totală lipsă de respect, etică şi fair-play ca un oficial al Federaţiei să se implice în susţinerea unuia dintre candidaţi (domnul Gheorghe Popescu). Oricât m-aş strădui, nici până azi nu am înţeles ce anume l-a recomandat pe acest personaj rudimentar pentru poziţia pe care încă o mai ocupă. Poate că tocmai defectele de caracter care-l predispun la brutalitate şi tot felul de aranjamente l-au făcut eligibil. Toxicitatea sa a infestat fotbalul românesc, stimulând clientelismul şi supunerea, punându-i în acest fel pe membrii afiliaţi în situaţii umilitoare specifice organizaţiilor primitive.
Sper, de asemenea, că acea găselniţă (referitoare la tragerea la sorţi pentru Campionatul European) a domnului Gheorghe Popescu pentru devansarea datei alegerilor nu vă dă idei de „motive întemeiate”. De altfel, respectarea prevederilor statutare, i-ar acorda candidatului dumneavoastră favorit timpul necesar pentru a citi statutul organizaţiei pe care doreşte să o conducă, urmând astfel să se lămurească de ce nu poţi fixa data alegerilor oricând doreşti. În plus ar mai avea şi posibilitatea să îşi redacteze un program de candidatură.
În încheiere, aş vrea să vă spun, domnule Preşedinte Mircea Sandu, că am încrederea că, alături de membrii afiliaţi care îşi doresc orientarea FRF spre performanţă instituţională şi sportivă, voi reuşi să pun punct modelului de a conduce prin cultivarea abuzului, a suspiciunii şi aranjamentelor primitive.”