ALARMĂ / Clubul OK Sport Onești acuză mizeriile din handbalul juvenil


Clubul sportiv OK Sport Onești, fervent promotor al handbalului juvenil, a adresat, prin intermediul propriului site, un protest către Federația Română de Handbal, ca urmare a incredibilelor măgării petrecute la turneul semifinal al junioarelor IV, disputat la Iași. Iată textul publicat de clubul oneștean:

Domnule Presedinte,

Prin prezenta, dorim sa va aducem la cunostinta protestul nostru fata de modul incalificabil de organizare si desfasurare al Turneului Semifinal RO1-RO2 desfasurat la Iasi in perioada 17-19 mai 2013 in care s-au inregistrat abateri grave de la regulamentele jocului de handbal si de la etica sportiva.

In fapt, sistemul de desfasurare al competitiei si maniera de arbitraj partinitor, cu greseli evidente, avand scopul de a favoriza direct sau indirect echipa gazda – LPS Iasi, au condus la un clasament final trucat si care nu reflecta valoarea sportiva a echipelor participante.

Amintim in acest sens desfasurarea urmatoarelor partide:

1. Seria B, CSS Constanta – OK Sport Onesti : 20-14 (6-11) – in care, dupa scorul inregistrat la pauza, doamna profesoara Lenuta Lupan (LPS Iasi) – deranjata probabil de acuzatiile pe care i le-am adus dupa finala euroregiunii RO1 – coboara la masa arbitrilor, discuta cu acestia, iar maniera de arbitraj se schimba radical, intr-o singura directie, cu scopul evident de a favoriza echipa constanteana. Cuplul de arbitri Ursachi-Antoniac a facut orice pentru ca echipa din Constanta sa castige la un scor… asigurator.

2. Seria A, LPS Iasi – CSS Tulcea : 17-16 – in care acelasi cuplu de arbitri a stabilit rezultatul final prin toleranta la greselile tehnice ale gazdelor (goluri din pasi, mingi conduse, faulturi in atac) si prin refuzul de a acorda echipei din Tulcea avantajele stabilite prin regulamentul de handbal. Acesta a fost meciul prin care echipa LPS Iasi si-a asigurat fraudulos locul 2 in grupa si prezenta in semifinalele turneului.

3. Seria B, CSHK Medgidia – CSS Constanta : 19 – 14 – RUSINEA TURNEULUI! Este de netolerat sa asistam la meciuri de copii trucate, la blaturi ordinare, chiar daca cele doua cluburi provin din acelasi judet. Daca sistemul de joc n-ar fi fost gandit premeditat cu o faza semifinala intermediara, drept plasa de siguranta pentru echipele „inrudite” de la acest turneu (CSS Constanta, CSHK Medgidia si LPS Iasi), acest meci ar fi avut o singura varianta de disputare: varianta unei lupte drepte, in care cel mai bun sa castige. Facem precizarea ca si la acest meci a asistat de la masa arbitrilor doamna profesoara Lenuta Lupan, iar in teren a fost delegat acelasi cuplu rusinos Ursachi-Antoniac, probabil spre a se asigura ca nu vor exista surprize.

4. Semifinala B1-A2, CSHK Medgidia – LPS Iasi – clubul dobrogean si-a onorat partea de obligatie si a asigurat Iasiului calificarea fara emotii la Turneul Final.

5. Finala mica, CSHK Medgidia – CS Danubius 2010 Galati – in care a venit randul gazdelor sa-si onoreze pana la capat intelegerea, asigurand arbitrajul prin acelasi cuplu Ursachi-Antoniac, care prin decizile luate, toate in defavoarea clubului CS Danubius 2010 Galati, au determinat ca aceasta echipa sa paraseasca terenul de joc si sa refuze, din demnitate si in semn de protest, sa duca pana la capat divina comedie pusa in scena de catre gazde.

In acest fel, domnule Presedinte, s-au stabilit echipele care vor reprezenta euroregiunile RO1 si RO2 la Turneul Final, spre dispretul si desconsiderarea tuturor adeversarilor cotati cu sanse reale in dispute netrucate, jucate doar pe teren.

In scurta noastra existenta, pentru al doilea an consecutiv – amintim Turneul Semifinal de minihandbal disputat anul trecut la Roman – am asistat la situatia in care ierarhia finala a unui turneu semifinal din categoria celor de varsta mica (juniori 4 sau minihandbal) este CLAR VICIATA de clubul organizator (incluzand aici staful tehnic al echipei, dar si AJH si Colegiul de Arbitri), aceasta avand mana libera in a stabili componenta grupelor, sistemul de calificare, iar prin influenta directa asupra arbitrajului CHIAR SI ECHIPELE CARE TREBUIE SA SE CALIFICE, bineinteles pe criterii cu totul si cu totul altele decat cele pur sportive.

De aceea, in numele copiilor participanti la aceste competitii si din respect pentru munca profesorilor si antrenorilor de la cluburile de handbal cu echipe de copii, dar si a parintilor care sustin acesti copii minunati cu mari eforturi si sacrificii, va adresam rugamintea ca Federatia Romana de Handbal sa se implice prin stabilirea clara a regulamentelor, prin delegarea de observatori neutri si sa asigure un arbitraj impartial si echitabil macar in fazele superioare ale competitiilor, astfel incat situatii regretabile de acest gen sa nu se mai repete.

Cat priveste situatia de la Turneul Semifinal de la Iasi pentru junioare 4 avem speranta ca FRH va investiga cazul si va lua masurile cele mai potrivite.

Cu precizarea ca veridicitatea acestor date poate fi verificata prin foile de joc, declaratiile celor care au fost implicati direct sau a celor din lumea cunoscuta a handbalului care au urmarit turneul de la fata locului.

Cu deosebita consideratie,

Asociatia “Clubul Sportiv OK Sport Onesti”

3 comentarii la „ALARMĂ / Clubul OK Sport Onești acuză mizeriile din handbalul juvenil”

  1. Ca unul care am umblat prin multe sali cu handbalul juvenil pot confirma ca la iasi am vazut cele mai ..murdare practici ..peste tot gazdele isi iau partea leului,dar ce se intampla la iasi depaseste orice limita….

  2. Dorinta fam LUPAN de a arata tuturor cat de buni sunt nu a mai tinut cont de realitate si a incercat o scurtatura facand jocurile in colaborare cu Medgidia si Constanta.E jenant ca si Constanta s-a amestecat care chiar nu avea nevoie de asa ceva dar georgescu i-a inebunit pe toti cu combinatiile lui.De unde naiba handbal de viitor cand pleci de la 12 ani cu asa ceva …e criza mare si o iau toti razna…pentru ca lipsa de la turneul final taie finantari dar oare asta e problema in handbal sau sa crestem copii sanatosi cu dorinta victoriei cinstite .Poate vom mai discuta si alta data ..anii vor trece si vom mai dezbate abuzurile cooperativei acum dirijate de LUPAN si georgescu.

  3. Ce credeti ca federatia va face ceva ? Asta e ceva normal la noi in tara , pacat ca se procedeaza la fel ca in anii trecuti .De aceea nu va fi profesionalism si totul se duce la vale .Mentalitate sanatoasa si de ce indrumare au parte acesti copii 🙂 Rusine si sper Karma sa ii ajunga pe cei imlicati

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.