Retrospectivă 2011 / Doliu și speranță în handbalul băcăuan


Fără îndoială că cel mai important eveniment handbalistic al anului 2011 a fost trecerea în neființă a managerului Științei Municipal Dedeman Bacău, Dorel Sanie, în ultima zi a lunii martie. Ne facem datoria să evocăm și cu această ocazie o personalitate deosebită a handbalului românesc, de numele căruia s-a legat revenirea echipei masculine a Bacăului în eșalonul de elită și în cupele europene.

În ceea ce privește handbalul masculin, anul ce se încheie a fost unul al contrastelor și al mutărilor-surpriză. Astfel, la începutul lui martie, Eliodor Voica a devenit antrenorul principal al Științei Municipal Dedeman Bacău, însă mutarea făcută de conducere n-a avut efectul pe termen scurt scontat. Pentru prima dată de la revenirea în Liga Națională, echipa a terminat în afara locurilor de cupe europene și a pierdut lamentabil în Cupa României. Totuși, în Cupa Challenge, Știința a atins în premieră faza semifinalelor, acolo unde a pierdut la limită în fața viitoarei deținătoare a trofeului și mai apoi a unei revelații a Ligii Campionilor, RK Cimos Koper.
Sezonul 2011-2012 a fost început în forță de echipa băcăuană, cu numai două înfrângeri în primele 11 etape și un loc 2 care ne oferă speranța că Știința va termina în premieră pe podiumul Ligii Naționale.

Handbalul feminin a trăit clipe zbuciumate în 2011. Au fost mai întâi plecările celor mai bune jucătoare ale Științei, Marilena Burghel și Laura Chiper, care au semnat cu Brașovul cu mult înainte de finalul sezonului 2010-2011. A urmat promovarea în Liga Națională, după un turneu de baraj cu cântec, la care echipa băcăuană a ocupat locul al treilea, dar a beneficiat de eliminarea formației Național Râmnicu Vâlcea. Surprizele au continuat cu anunțul că Știința Bacău cedează locul în primul eșalon unei echipe nou-înființate, este vorba de CSM Bacău 2010. Gabriel Armanu și Gabriela Manea au avut curajul de a o lua de la zero și, după un început anevoios, sfârșitul de an a adus semne bune pentru echipa de handbal feminin a Bacăului.

Încheiem această retrospectivă așa cum am început-o, evocându-l pe regretatul Dorel Sanie. Aceasta, fiindcă echipa de juniori moldoveni pe care fostul manager al Științei a insistat s-o aducă la Bacău în vara anului 2010 a cucerit titlul național în campionatul juniorilor I în tricoul echipei lui Dorel. Un titlu pe care nu i l-a dedicat nimeni, dar care îi aparține în mare măsură.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.