Încheiem retrospectiva anului 2010 cu echipa cea mai iubită a Bacăului, dacă e să judecăm după numărul de suporteri prezenţi la meciurile din Sala sporturilor, este vorba de Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău.
Se poate spune că 2010 n-a fost un an tocmai fast pentru gruparea băcăuană, care a ratat, în primăvară, la mustaţă calificarea în semifinalele Challenge Cup şi o clasare în premieră pe podiumul Ligii Naţionale şi încheind pe locul 7 sezonul de toamnă.
Un prim moment tensionat a izbucnit în luna aprilie, după ce Ştiinţa a fost eliminată la limită, pe teren propriu, de Sporting Lisabona, în sferturile de finală ale Cupei Challenge. Eşecul n-a rămas fără urmări, conducerea clubului luând decizia de a-l demite pe antrenorul Otto Heel. Acesta a plătit astfel preţul necalificării, dar mai ales al relaţiei tensionate pe care a avut-o cu proprii jucători.
La începutul lunii mai, echipa antrenată de Gabriel Armanu avea să rateze şi clasarea pe podiumul Ligii Naţionale, după o înfrângere dramatică la Suceava, la capătul unui meci în care băcăuanii au ratat nu mai puţin de cinci aruncări de la 7 metri. Ca o prelungire a acestui eşec, Ştiinţa a pierdut lamentabil în Cupa României în faţa Stelei, în urma unei evoluţii dezamăgitoare a jucătorilor cu experienţă. La finalul lunii mai, a fost anunţată şi de despărţirea de trei jucători: Sandu Iacob, Sabin Ignat şi Martin Prachar.
Toţi suporterii au aşteptat cu sufletul la gură campania de transferări. Destrămarea echipei Steaua i-a adus la Bacău pe interii Costel Manea şi Laurenţiu Dinescu, alături de care au mai fost transferaţi ex-suceveanul Florin Dospinescu, centrul lituanian Zilvinas Grieze, venit din divizia secundă din Grecia, şi maghiarul Adrian Sipos, de la „tineretul” lui Veszprem. Se părea că gruparea băcăuană reuşea să-şi acopere cele mai importante „găuri”, în special la capitolul aruncătorilor de la distanţă.
În luna august, Ştiinţa a câştigat de o manieră entuziasmantă Cupa Municipiului Bacău, după trei victorii cu Dinamo Braşov, HC Odorhei şi campioana HCM Constanţa. Atmosfera în rândul fanilor o luase razna, multă lume clamând faptul că echipa pregătită de Gabriel Armanu se va bate la titlu. Au fost de-ajuns primele două deplasări, de la Baia Mare şi Satu Mare, încheiate cu tot atâtea înfrângeri, pentru ca lumea să revină cu picioarele pe pământ. Evoluţiile modeste ale interilor echipei, absenţa golgeterului Marius Bondar în primele şase etape, tensiunile create din tribună de unul dintre conducătorii echipei, precum şi circul făcut de arbitri în jocul cu Dinamo de la Bacău, au făcut ca formaţia băcăuană să încheie anul pe un dezamăgitor loc 7.
Singura rază de lumină a sfârşitului de an a fost reprezentată de calificarea în optimile de finală ale Cupei Challenge, dar nu trebuie uitat că aceasta a fost realizată în faţa unei echipe de amatori. Fără îndoială că handbaliştii băcăuani le-au rămas datori suporterilor, care i-au aplaudat şi susţinut atât la bine, cât şi la rău. O finală de cupă europeană disputată în Sala sporturilor din Bacău, coroborată cu ocuparea unui loc de cupe europene în Liga Naţională, ar face cu siguranţă uitate toate neîmplinirile sezonului de toamnă. Pentru acestea, însă, finanţatorii ar trebui să bage mâna mai adânc în buzunar şi să rezolve problema liniei de 9 metri.
Corect!!!! Ne trebuie o linie de 9 metri puternica pentru a putea spera la obiectivele propuse