Anul 2013 a însemnat pentru fotbalul băcăuan revenirea în cel de-al doilea eșalon, prin Sport Club Bacău, grupare ce a reușit promovarea la a treia tentativă. Cu un antrenor tânăr la timonă, fostul căpitan stelist Marius Baciu, echipa băcăuană a câștigat la pas seria I din Liga a III-a, chiar dacă jocul nu a fost întotdeauna unul spectaculos. Dincolo de asta, însă, meritele lui ”Bacione” rămân incontestabile, dacă ținem cont de faptul că el a preluat o echipă în derivă, ce fusese abandonată în debut de sezon de Viorel Tănase, și a promovat mai mulți jucători tineri din propria pepinieră. În orice caz, promovarea a fost mult supralicitată, cu scandări de genul ”campionii”, cu împărțirea de tricouri și medalii pentru câștigarea unei serii de un nivel valoric foarte slab.
La sfârșitul lunii iunie, însă, surpriză ! Clubul băcăuan a decis să se despartă de Marius Baciu, fără măcar să-l anunțe. Surpriza și mai mare a fost anunțarea numelui noului antrenor: Viorel Tănase, cel care lăsase echipa baltă în toamna precedentă. ”Tase” s-a făcut remarcat prin dificultățile de comunicare cu presa, rămânând celebră replica sa din debutul unei conferințe de presă: ”când sunteți gata, îi dăm drumul, că avem și noi program de odihnă”. În privința transferurilor, gruparea băcăuană a mers pe mâna ”repatrierilor” (Andrei Lozneanu, Ionuț Mihălăchioae, Cătălin Curiliuc), dar și a unor jucători experimentați (Claudiu Tudor, Oltean).
Debutul de campionat a fost unul cât se poate de nefast pentru gruparea băcăuană, care și-a anunțat ca obiectiv cât se poate de clar calificarea în play-off-ul campionatului, adică o clasare în primele 6. Cu o singură victorie în primele 10 etape, Sport Club Bacău s-a trezit cochetând cu ultimele două locuri ale clasamentului. E foarte adevărat că echipa băcăuană a avut și ghinion și uneori chiar arbitraje potrivnice. La fel de adevărat, însă, este și faptul că Viorel Tănase a bulversat echipa prin nenumăratele schimbări în primul 11 de la o etapă la alta, de dragul unui sistem de rotație ce s-a dovedit dăunător. Cu toate astea, conducerea clubului a decis să meargă pe mâna tehnicianului gălățean, opinând că vina pentru rezultatele slabe le aparține doar jucătorilor.
Revirimentul băcăuanilor a început în etapa a XIII-a, cu o victorie la Brăila, urmată de o remiză pe terenul liderului de la acel moment, FC Clinceni, și de alte două succese – acasă, cu Iașiul lui Marius Lăcătuș și la Constanța, cu Farul. Deloc întâmplător, rezultatele bune au venit odată cu folosirea unei formule de echipă stabile, fără modificări substanțiale de la o etapă la alta, ca în debutul campionatului.
Sport Club Bacău a încheiat anul pe locul 7 în seria I a Ligii a II-a, foarte aproape de îndeplinirea obiectivului stabilit la început de sezon și pe care unii s-au făcut că-l uită pe parcurs. Cu o bună pregătire de iarnă și cu evoluții precum cele din ultimele etape, echipa băcăuană ar putea merge în play-off, acolo unde fotbaliștii pregătiți de Viorel Tănase ar putea acumula o experiență utilă în disputele cu echipele tari ale seriei. În plus, lucru foarte important, Sport Club Bacău și-ar apropia și suporterii de care momentan duce lipsă.
Daca echipa va surprinde in primavara, exista fonduri, stadion si toate celelalte cerinte indeplinite pentru liga 1 ? Sau nu are rost sa se consume prea mult…
Vine Grigoras director tehnic ?
Patru cluburi de fotbal, anchetate că au contribuit la creşterea deficitului bugetar al României! Explicaţiile oficialilor
Pierderile înregistrate de peste 200 de companii de stat şi firme ale autorităţilor locale sunt incluse în prezent de Ministerul Finanţelor în calculele deficitului bugetar. Nu toate firmele de stat cu pierderi intră pe lista întocmită de Finanţe, împreună cu Comisia Europeană, ci doar cele care îndeplinesc aşa-numita “regulă lui 50%”.
Este vorba despre societăţile care nu reuşesc să acopere din veniturile proprii cel puţin 50% din cheltuieli.
Numărul companiilor de stat care îngroaşă factura datoriilor bugetului României a crescut de la an la an. Un număr de 81 de companii de stat cu pierderi din administraţia centrală şi 123 de firme din administraţia locală se află în prezent pe lista unităţilor reclasificate în sectorul “administraţiei publice”. În 2011 lista avea 24 de companii de stat cu pierderi şi 30 de firme din administraţia locală cu pierderi.
Alături de “nume grele” precum CNADNR, Fondul Proprietatea, Metrorex, Termoelectrica, CFR Călători, CFR SA, Compania Naţională de Investiţii, pe listă apar şi câteva cluburi de fotbal aparţinând consiliilor locale, precum FC Voluntari, Sport Club Bacău, FC Baia Mare şi FC Delta Tulcea.
Pierderile firmelor de pe listă duc la creşterea deficitului calculat după metodologia europeană (ESA), au explicat pentru gândul surse guvernamentale.
În timp ce reprezentanţii firmelor cu pierderi contactaţi de gândul dau din umeri, arătându-se surprinşi că apar pe lista de la Finanţe – “Nu ştiu cum Dumnezeu apărem pe lista aceea cu deficitul guvernamental. Noi nu am primit bani de la Guvern, ci de la consiliul local” – preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru susţine că “nu este eficient economic ca din bani publici să finanţezi firme ce nu pot fi considerate de interes public”.
Ionuţ Dumitru: “Nu este eficient economic ca din bani publici să finanţezi firme ce nu pot fi considerate de interes public”
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că nu este eficient din punct de vedere economic ca din bani publici să fie finanţate astfel de firme, precum cluburile de fotbal, care nu pot fi considerate de interes public. El crede că soluţia pentru acestea o reprezintă finanţarea privată.
“Nu mi se pare că este eficient din punct de vedere economic ca o autoritate publică să susţină financiar un club de fotbal. Ar trebui să existe nişte finanţatori privaţi, nu ştiu dacă este de interes public atât de mult, încât să justifice o susţinere cu bani publici. Dacă ele au un rezultat negativ, înseamnă în esenţă deficit bugetar”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
Pierderile FC Delta Tulcea, în deficitul bugetar. “Au ratat promovarea în Liga I”
Pe listă apare şi FC Delta Tulcea, club de fotbal ai cărei acţionari sunt Consiliul Local Tulcea şi Consiliul Judeţean Tulcea.
Stere Şacu, viceprimar la Primăria Tulcea, spune că acest club şi-a încetat activitatea în iunie 2013, după ce a ratat calificarea in liga 1. “FC Delta Tulcea nu mai există din iunie 2013, din lipsă de fonduri. FC Delta Tulcea a fost înfiinţată în 2005, cu acţionariat jumătate Consiliul Judeţean, jumătate Consiliul Local. Dar Consiliul Local dădea mai mult de 50% din finanţare”, a declarat pentru gândul viceprimarul Stere Şacu.
“În ultimii trei ani (FC Delta Tulcea) s-a bătut pentru promovare (în liga 1). Au ratat promovarea a treia oară, acesta a fost motivul pentru care a fost desfiinţat. Ei erau în liga a 2-a. Acum aud că cei de la Consiliul Judeţean au înfiinţat o altă echipă. Dar nu are nici o legătură cu FC Delta Tulcea”, mai spune Stere Şacu.
Meregiu: “Nu ştiu cum Dumnezeu apărem pe lista aceea cu deficitul guvernamental”
Fostul preşedinte al Clubului Delta Tulcea, Haralambe Meregiu, se miră că pe listă apare clubul pe care l-a condus.
“Ne-am retras anul acesta din campionat. Am rămas doar cu echipa de copii şi juniori. Noi nu am primit bani decât de la Consiliul local. Şi din sponsorizări. Nu de la guvern. Nu ştiu cum Dumnezeu apărem pe lista aceea cu deficitul guvernamental. Dacă ne faceţi hârtie oficială, semnată de redactorul şef, vă pot spune cum au fost cheltuiţi banii, nu am nimic de ascuns”, spune pentru gândul Haralambe Meregiu, fost preşedinte al clubului FC Delta Tulcea.
Pentru perioada martie-iunie 2013, FC Delta Tulcea a primit pentru “susţinerea activităţii desfăşurate” 500.000 lei din bugetul local, potrivit hotărârii 26/2013 a Consiliului Local Tulcea.
Meregiu se numără printre persoanele cercetate de DIICOT într-un dosar ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, scria în septembrie Prosport.
FC Voluntari, Sport Club Bacău şi FC Baia Mare anchetate şi ele
Pe lista de la Finanţe mai apar şi alte trei cluburi de fotbal – FC Voluntari, Sport Club Bacău şi FC Baia Mare.
“FC Voluntari şi Sport Club Bacău au primit bani de la consiliile locale. Ele îndeplinesc regula lui 50%. Controlul este deţinut de autorităţile locale respective. Pierderile lor contribuie la creşterea deficitului pe ESA”, au explicat pentru gândul surse guvernamentale.
FC Voluntari este deţinut în proporţie de 95% de consiliul local şi 5% de o firmă care are ca acţionar majoritar tot consiliul local, spune Viorel Iordache, preşedintele FC Voluntari, care şi el se miră că în prezent clubul apare pe lista întocmită de Finanţe.
“Antrenorii de sport din Voluntari sunt angajaţi în FC Voluntari ca instructori sportivi. FC Voluntari are facturate prestări de servicii, probabil s-a compensat, a fost prin arierate şi mă gândesc că compensându-se din cotele defalcate de TVA, mă gândesc că aici e problema. Dar ca şi deficit, nu ştiu ce caută la deficitul naţional”, a declarat pentru gândul preşedintele FC Voluntari, Viorel Iordache.
În plus, Iordache dă asigurări că “noi aici, la Voluntari, încercăm să facem cât de mult sport”, enumerând sporturile practicate. “Noi avem 800-900 de copii legitimaţi. Avem box, arte marţiale, handbal, volei, hochei pe iarbă, balet, dansuri sportive. Toţi instructorii acestor ramuri sunt pe FC Voluntari. Cred că sunt mai mult de 70 de instructori”, mai spune Iordache.
FC Voluntari a avut în 2011, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor, o pierdere de 1.459.275 lei, având în medie 25 de angajaţi. În 2010, a înregistrat o pierdere de 630.074 lei, cu 11 angajaţi. În 2012 firma nu a depus bilanţ la Ministerul Finanţelor.
Cât priveşte Sport Club Bacău, clubul a avut în 2009 pierderi de 2.986.123 lei, în 2010 pierderi de 2.954.204 lei, iar în 2012 – 2.518.948 lei pierderi. “Clubul este privat, nu este al primăriei, a fost înfiinţat de fostul primar Sechelariu, care a murit anul acesta, Dumnezeu să îl ierte”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al primăriei Bacău, Ion Tomescu, promiţând însă că va reveni cu detalii, după ce i-am transmis că pe listă apar doar firme de stat. Reprezentanţii Primăriei Bacău nu ne-au trimis răspunsul solicitat până la publicarea acestui articol.
Pe lista celor 204 companii de stat care intră în calculul deficitului bugetar se regăseşte şi o a patra echipă, SC Fotbal Club Baia Mare SA.
VEZI continuare articolului şi LISTA celor 204 COMPANII DE STAT care intră în calculul deficitului bugetar pe Gândul.info
Pro Sport