Vă oferim astăzi partea a doua a interviului acordat Bacăului Sportiv de antrenorul Gheorghe Poenaru, în care veţi afla unde crede că s-ar fi situat FCM Bacău în Liga a II-a cu actualul lot sau de ce în derby-ul cu S.C. Bacău presiunea va fi pe adversari.
Rep.: Vă rog să încercaţi un exerciţiu de imaginaţie. Dacă echipa n-ar fi fost retrogradată în vară şi ar fi trebuit să jucaţi în Liga a II-a cu acest lot de jucători, unde credeţi că v-aţi fi situat ?
Gheorghe Poenaru: Este foarte greu de spus, dar cred că ne-am fi descurcat destul de greu, pentru că impactul cu Liga a II-a e dificil dacă nu ai o echipă competitivă. Majoritatea jucătorilor noştri ar fi fost din eşalonul al treilea, unii cu statut de rezervă, iar unii cu doar un an de experienţă în Liga a III-a. Nu ştiu care ar fi fost impactul, poate că dorinţa lor şi valoarea ne-ar fi putut menţine pe la mijlocul clasamentului, dar e foarte greu de dat un verdict din acest punct de vedere. Trebuie să precizez, însă, faptul că, dacă am fi avut lotul din sezonul trecut, când am fost retrogradaţi, cred că Bacăul era în primele două echipe din eşalonul 2. Spun aceasta fiindcă, în afara celor două echipe băcăuane din Liga a III-a, a mai apărut una, tot pe scheletul acelei formaţii şi mă refer la Farul Constanţa, care are 5-6 jucători de la FCM Bacău – Câmpeanu, Boboc, Vajou, Hurdubei, Rusu. Asta ca să nu mai vorbim de alţi jucători care s-au pierdut pe traseu: Carnariu şi Ionuţ Radu, care joacă la Târgovişte, Spiridon, la Botoşani, sau Manea, care joacă prin Iran. Vă daţi seama ? Tot ce am adunat într-un de zile s-a risipit într-o săptămână. Una peste alta, eu cred că anul acesta în eşalonul al treilea le-a prins foarte bine jucătorilor tineri pe care-i avem şi chiar vreau să menţionez la capitolul plusuri că ei s-au maturizat foarte repede. Un jucător va da randament maxim şi va avea valoare dacă, la 19-20 de ani, va avea maturitatea unuia de 25-26 de ani.
Rep.: Vă întreb şi pe dumneavoastră ce i-am întrebat şi pe jucători: deşi se joacă în etapa a patra a returului, meciul cu S.C. Bacău ar putea avea un caracter decisiv? Adică, în cazul unei victorii obţinute de una din echipe, aceea ar putea lua o opţiune clară pentru primul loc ?
G.P.: După cum se prezintă lucrurile la finalul turului, cu siguranţă că va fi o luptă în doi. Meciul direct se pare că va fi decisiv pentru ei, nu pentru noi. În situaţia în care noi vom reuşi un rezultat pozitiv, pentru ei va fi foarte greu. Dacă, ferească Dumnezeu, se va întâmpla un lucru negativ pentru noi, lupta va continua pentru că noi jucăm pe „adevărul” lor, iar punctele sunt duble. Presiunea va fi mult mai mare pe ei, aşa cum în tur a fost pe noi, asta este realitatea.
Rep.: Aţi simţit în tur şi o luptă de culise, în afara celei din teren ?
G.P.: Nu, domnule, eu nu am ce să reproşez nimănui. Nu poţi fi supărat pe o echipă sau pe un adversar care vine şi joacă. Fiecare se descurcă aşa cum poate, cu mijloacele pe care le are şi mi se pare un lucru onest ca orice echipă să-şi apere şansele aşa cum crede ea. Noi, dacă avem valoare, trebuie să câştigăm în orice condiţii şi nu putem fi supăraţi pe un adversar fiindcă se străduieşte să învingă. De când lumea, orice adversar îşi doreşte să învingă echipa mai bună, mai ales că nu în fiecare zi joacă împotriva lui FCM Bacău sau a lui S.C. Bacău, iar la jocurile respective toate echipele se autodepăşesc. Presiunea este asupra noastră, iar acest lucru duce la ceea ce v-am spus mai înainte, adică la maturizarea jucătorilor şi a tuturor celor din jurul echipei. Păi avem pretenţii să vină adversarul şi ce să facă ? Important e să păstrăm o notă de fair-play, cele 90 de minute de joc sunt una, după care trebuie să ne respectăm unii pe alţii, fiindcă dacă nu există respect, aţi văzut unde se ajunge. Şi aici vorbesc de fenomenul fotbalistic, fiindcă eu nu fac politică.
VA URMA