Reportaj din Franța / Nantes, sau buturuga mică decisă să răstoarne care mari

Nantes VB - Stiinta Bacau 15La ora la care, în mod normal, aproape orice persoană își părăsește locul de muncă pentru a se îndrepta spre casă, în împrejurimile complexului sportiv Mangin-Beaulieu, agitația începea să crească. Ultimele pregătiri pentru debutul pe scena europeană în fața propriilor suporteri al echipei de volei feminin din Nantes sunt în toi. Voluntari de toate vârstele, fiecare cu o misiune precisă, pun umărul la ceea ce s-a dovedit a fi o seară reușită pentru VB Nantes. ”Tocmai ora de desfășurare a partidei ne creeaza ceva probleme de efectiv”, spunea persoana care stătea în așteptarea autocarului ce transporta echipa oaspete. ”Mulți dintre voluntarii obișnuiti ai clubului fie sunt la serviciu, fie sunt reținuți de probleme de ordin personal”. Și totuși, văzând numărul celor care purtau un tricou galben cu însemnele clubului, ”efectivul” nu-i deloc neglijabil. 

Odată ajunsă delegația Științei, am descoperit și incinta sălii Mangin-Beaulieu. De-a lungul periplului european, VB Nantes s-a mutat în sala unde, de regulă, își dispută meciurile echipa de baschet a orașului. O sală cochetă, de 2500 de locuri, situată într-un complex sportiv care, la ora meciului, era ocupat de numeroase discipline sportive. În sală, o sumedenie de tricouri galbene fugeau din stânga în dreapta. Copiii de mingi primeau ultimele instrucțiuni asupra circuitelor pe care trebuie sa le aibă mingea, iar cei însărcinați cu ștergerea suprafeței de joc primeau instrucțiunile de deplasare. Cu o ora înaintea primului serviciu, odată cu ieșirea echipelor la încălzire, a început să răsune și muzica în boxe. Se simțea deja atmosfera unui meci mare. Lipsea însă un actor important: publicul. Asta, fiindcă cei aproape 2000 de spectatori prezenți la meci s-au lăsat așteptați. Fapt care a îngrijorat-o și pe jucatoarea gazdelor, Angie Bland: ”M-am temut puțin că publicul nu va veni în număr mare. Însă, cu zece minute înainte de startul meciului, m-am liniștit”. Asemenea suporterilor de pe stadioane, francezii se lasă așteptați până la fluierul de start al competiției. De vină e minibarul amplasat pe una din laturile terenului, loc de socializare, dar și de ”încălzire” al suporterilor. În partea opusă băncilor de rezerve, numeroase publicații media aveau rezervate un loc. Printre acestea ne-am făcut loc și noi.

Odată ocupat locul ce ne-a fost atribuit, nu am mai așteptat decât primul serviciu al meciului. De-a lungul partidei, am văzut cum o galerie formată din numai patru-cinci suporteri, echipați cu o tobă și un microfon, dădeau tonul atmosferei în sală. Mai adaugăm și un crainic, a carui voce ”mitralia” fiecare reușită spectaculoasă a echipei gazdă, făcând astfel ca publicul din sală să se manifeste și mai zgomotos. Deși banale, aceste două ingrediente au creat o atmosfera de vis în sala de sport a complexului Mangin-Beaulieu. De vis doar pentru gazde, fiindcă noi, suporterii Științei, am fi preferat să le mai tăiem din elan printr-o victorie a favoritelor noastre. N-a fost să fie însa, sperăm noi, doar de data asta. Finalul partidei a consemnat asaltul publicațiilor franceze prezente la meci asupra echipei gazdă. Pe lângă victoria de trei puncte, extrem de importantă, pe care o obținuseră, au mai și reușit să debuteze cu o victorie în fața propriilor suporteri. După înfrângerea la limită din prima etapă, a venit victoria în fața adversarului considerat de gazde cel mai accesibil. La prima prezență în cupele europene din istoria clubului. Și tocmai în cea mai de seamă competiție, Liga Campionilor. Sau cum le place oficialilor echipei sa spuna: ”suntem singura echipă din acest oraș care joacă într-o competiție de o asemenea anvergură.”

Un comentariu la „Reportaj din Franța / Nantes, sau buturuga mică decisă să răstoarne care mari”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.