Ireproșabili / Știința MD Bacău – HCM Constanța 24-19 (11-8)

Stiinta Bacau - HCM Constanta
Știința Municipal Dedeman Bacău și HCM Constanța au oferit duminică seara unul din cele mai spectaculoase partide ale Ligii Naționale din ultimii ani. Încurajați de un public absolut fantastic, care a creat o atmosferă incredibilă, demnă de orice mare arenă europeană, handbaliștii băcăuani au dat totul pentru a realiza miracolul. N-a lipsit mult ca ceea ce părea imposibil să devină un vis împlinit. Din păcate, însă, au intervenit mai mulți factori care i-au împiedicat pe elevii lui Colin Voica să realizeze marea surpriză.

Primii au fost arbitrii bucureșteni Din și Dinu, a căror manieră ”jmecherească” (cred ei) i-a ajutat pe constănțeni atunci când le crăpa măseaua mai tare. Cei doi avut grijă să le dea eliminări gratuite stâlpilor apărării băcăuane, Celestin și Rusia, în urma unor faze care, dacă ar fi văzute de cei de la EHF, i-ar costa excluderea din Europa. Celestin a primit o eliminare pentru un blocaj la umărul adversarului și una după o simulare a lui Șimicu (penibilă evoluția celui ce s-a încuiat în baie să nu meragă cu naționala în Finlanda). Când în Europa se arbitrează după principiul ”contactele față-n față (nu mai sus de gât) nu se penalizează”, iar tu vii și dictezi eliminările pe care le-ai dat, e clar rea-voință, mai ales că, în repriza secundă, la o fază identică pe atacul unui apărător constănțean, nu s-a dat nici măcar cartonaș. Dacă ar fi fost numai după arbitraj și, din păcate, Știința n-ar fi avut nicio șansă să întoarcă rezultatul de la Constanța.

A mai fost apoi experiența valorosului Dalibor Cutura, jucător care a înscris și a făcut diferența în momente esențiale ale jocului. Revenind la echipa băcăuană, aceasta a luptat cu un devotament exemplar, motiv pentru care a fost aclamată minute în șir după finalul jocului de un public care, cu siguranță, este campion. Începând cu senzaționalii portari Răducu Tamaș și Fane Grigoraș (3 de 7 metri apărați), continuând cu un Fenici magistral, și cu o apărare aproape de perfecțiune (aici s-a văzut cât de bine a pregătit Colin meciul), toți handbaliștii Științei sunt demni de respect pentru felul în care s-au luptat duminică seara.

Evoluția scorului: 3-0 (min. 5), 5-0 (min. 9, la acest scor Mihai Bujor și Celestin au fost eliminați cu foarte mare ușurință, Știința evoluând în 4), 5-1 (min. 10), 7-4 (min. 15), 10-5 (min. 20), 11-6 (min. 25), 13-8 (min. 32), 13-10 (min. 38), 14-11 (min. 45), 18-14 (min. 50), 21-15 (min. 54), 22-16 (min. 55), 24-19 (final).

ȘTIINȚA: RĂDUCU TAMAȘ, ȘTEFAN GRIGORAȘ – CRISTIAN GHIȚĂ (5 GOLURI), CRISTIAN FENICI (4), UELINGTON DA SILVA FERREIRA (4), MARTIN JOHANNSON (3), MARIUS BONDAR (2), IONUȚ ROTARU (2), DRAGOȘ IANCU (2), MIHAI BUJOR (1), GABRIEL BUJOR (1), MICHELIN CELESTIN, VLADIMIR RUSIA, ALEXANDRU TĂRÎȚĂ, RAREȘ PĂUNICĂ. ANTRENOR: ELIODOR VOICA.

HCM Constanța: Popescu, Stănescu – Cutura (5), Toma (5), Sadoveac (3), Novanc (1), Csepreghi (1), Vujadinovic (1), Criciotoiu (1), Cristescu (1), Șimicu (1), Șoldănescu, Angelovski, Adzic, Buricea. Antrenor: Zvonko Sundovski.

Minute de eliminare: 14-10.

Aruncări de la 7 metri (transformate): 1 (1) – 6 (3).

FOTO: VICTOR EUGEN MIHAI – VEM

Revenim luni după-amiază cu declarații și foto.

14 comentarii la „Ireproșabili / Știința MD Bacău – HCM Constanța 24-19 (11-8)”

 1. FELICTIARI pt meci,domnule Puiu trebuia sa faceti cumva sa le prelungiti contractele lui SHOTA si DA SILVA

 2. 1. Felicitări Științei pentru jocul prestat. A meritat victoria astăzi, a fost echipa mai buna și, într-adevăr, a luptat exemplar, până în minutul 60.
  2. La capitolul eleganţă, în modul cel mai cordial, cred ca ar trebui sa urmați exemplul lui Raducu Tamas, care a fost de un fair-play desăvârșit (și, în treacăt fie spus, ar merita o convocare la națională pentru prestațiile din ultima vreme). Comentariul acela de can-can la adresa lui Simicu, legat de ce a făcut sau nu a făcut în baie, mi se pare neonorant pentru o publicație serioasa. In apărarea lui, pot spune ca Simicu a fost un exemplu în acest an, a jucat pana la epuizare meci de meci, atac și apărare, lovit meci de meci, terminând pe locul 2 in clasamentul golgheterilor EHF. Ca amănunt suplimentar, din cate știu, este neplătit de luni bune, ca mai toată echipa. Ca fapt divers, echipele din Final 4 de la Berlin au fost atât de stoarse de vlagă după acel week-end, încât s-au prăbușit efectiv în săptămâna ulterioară, în campionatele naționale (mă refer la Fuchse şi la Montpellier)
  3. Din cate știu eu, Din și Dinu sunt arbitrii aia simpatici care v-au adus 3 puncte cu Turda în campionat și care au reușit recordul de a lăsa o echipa (HCM) in 3 jucători, în meciul tur, cat sa va ajute sa egalați. Apoi, oricât de subiectiv aş fi, ca suporter constănțean, să sugerați că Știința ar fi bătut la 10 goluri dacă nu ar fi fost Din şi Dinu mi se pare o exagerare.
  4. Mult succes la anul, sper sa avem un campionat frumos, cred ca aveți o șansă in plus cu aducerea unui tehnician spaniol, care are o carte de vizita (ce-i drept, ca jucator) fantastica. Voica și-a demonstrat calitățile, dar si limitele. Fara a nega faptul ca unii jucători constănțeni din lotul național nu s-au comportat prea onorabil (cel puţin aşa rezultă din declaraţiile sale), calitățile unui antrenor stau și în capacitatea de a motiva jucătorii și a scoate ce este mai bun din ei. Spre exemplu, Sundovski a reușit rezultate foarte bune cu o echipa care este/a fost neplătita pentru multe, multe luni de zile, cu personalități puternice și foarte dificile.
  5. Cu tot respectul pentru prestația de astăzi și din finala cupei, ar fi fost profund injust ca o echipa care a terminat pe locul trei, la o distanță apreciabilă, sa câștige campionatul în dauna uneia care a pierdut un singur meci în tot anul acesta, în campionat sau în cupa.

  1. Alex,te rog tie ti se pare onorant comportamentul unora dintre jucatorii hcm’ului la fioal cu acel trenulet -avion menit doar sa inflameze spiritele ? Personal m-am intalnit intamplator cu Toma in ziua meciului si l-am rugat sa nu mai provoace suporterii bacauani cu gesturi absolut copilaresti si inutile….
   Felicitari hcm’ului pentru titlul castigat. in opinia mea absolut meritat !!

   1. Eu mi-am exprimat o părere în legătura cu acel comentariu legat de Simicu, în discordanță cu maniera pasionata, dar echilibrata în care relatează de obicei Bacaul.ro (pe care am și remarcat-o, de altfel, în trecut).
    Nu am fost în sala, asa ca nu pot spune dacă a fost indecenta maniera de exprimare a bucuriei, am văzut ca și pe terenul de fotbal au mai fost discuții legate de acest subiect. In timpul meciului, din fata televizorului, nu mi s-a părut ca am văzut o bucurie „sfidătoare”, dar poate ca te referi la momente care nu s-au văzut la TV. Spre exemplu, o bucurie de acest gen, sfidătoare, mi s-a părut că văd la unii jucători ai HCM-ului în timpul meciului de acum doi ani parcă, terminat cu 26-23. Pe de altă parte, nici nu poți să le pretinzi învingătorilor, după un sezon ca acesta, să nu sărbătorească. Important este ca ambele echipe să se respecte reciproc, sunt convins că unii dintre jucători măcar sunt și prieteni.
    In privința lui Toma, cred ca unele din motivele pentru care îl respect şi l-as apăra şi în cazul de faţă sunt similare cu cele menționate în cazul lui Simicu. Interviul dat de el la digisport a fost decent, după părerea mea, şi din el rezultă, măcar indirect, respectul purtat felului în care suporterii băcăuani îşi încurajează echipa. In plus, el oricum se exteriorizează mai mult după o reușită, iar maniera de desfășurare a campionatului sunt convins ca a creat o stare de nemulțumire suplimentara în rândul jucătorilor constănțeni.
    Mult succes în campionatul viitor!

  2. Este perfect adevarat ca ar fi fost un accident daca va bateam ieri la 10 goluri. Anul asta echipa voastra a dominat clar partea a doua a campionatului si diferenta de la finalul sezonului regulat a fost graitoare. Play-off-ul, corect sau nu introdus, putea produce surprize poate daca se desfasura integral dupa Berlin si oboseala finanului de sezon s-ar fi resimtit mai tare la voi. Asa, finala s-a jucat in repriza a doua de la Constanta.
   Ceea ce nu inteleg eu e altceva – jucatorii Constantei poate sunt frustrati, obositi, tensionati si se mai manifesta provocator fara sa-si dea seama (desi cu publicul din Bacau chiar si echipele adverse pot mentine o relatie civilizata, daca isi doresc – in cupele europene, dupa meciuri tensionate unde am pierdut dramatic calificari, echipa adversa a fost aplaudata in picioare).
   De ce insa publicul din Constanta, care se vrea civilizat, cunoscator de handbal, nu are mari motive de nemultumire sau frustrare, nu are nici macar mari emotii in campionat (unde superioritatea Constantei este evidenta de ani buni) se comporta de maniera la care a facut-o in meciul tur cu noi si chiar in ultimul meci de acasa cu Turda (cand, intr-un meci linistit, condus de la un capat la altul, in loc sa se bucure de un nou titlu, un grup destul de numeros profera injurii la adresa moldovenilor).
   Am adus aspectul asta in discutie tocmai pentru ca mi-au placut echilibrul si justetea comentariilor tale si in speranta ca la handbal suporterii nu vor ajunge prea curand la monstruozitatile aberante pe care le comit „ultrasii” din jurul fotbalului

  3. În privința lui Șimicu, poate că sunt de modă veche, dar un jucător, indiferent de sport, se auto-descalifică atunci când refuză echipa națională (mai ales așa cum a făcut-o el). Cât privește meciul de duminică, handbalistul în cauză a fost preocupat în majoritatea timpului de simulări și proteste, de aici aprecierile la adresa lui. Referitor la arbitraj, așa cum am consemnat mereu când Știința a fost ajutată (inclusiv de Dinu – Din), la fel o fac și când băcăuanii sunt dezavantajați. Am simțit-o pe viu în sală, m-am convins revăzând reluarea meciului. În fine, într-un campionat disputat în sistem play-off, nu se poate vorbi de injustețe vizavi de ierarhiile din sezonul regulat. Toate cele bune !

 3. @alex; reporterul sportiv remarca manieră ”jmecherească” de arbitraj, care a rupt jocul. La 7-0 ce-ar fi facut HCM?

 4. Felicitari pt daruire ! Stie cineva unde pleaca Uelington si Shota ? Se mai aude ceva despre veniri ? Publicul a fost prea civilizat fata de jucatorii si suporterii constanteni, nu merita asta, aroganta lor trebuie pedepsita pe teren sezonul viitor.

 5. Cei de la constanta au boicotat lotul national si au facut un deserviciu handbalului romanesc. Nu au nicio scuza!!

 6. Domnul Alex comportamentul lui Simicu fata de NATIONALA ROMANIEI a fost execrabil dandu-se lovit chiar in meciul decisiv. Si nu e primul din lotul HCM-ului care trateaza cu dispret nationala. Acelasi comportament l/a avut in trecut si Csepreghi care la fel s-a dat lovit intr/un meci al NATIONALEI. Domnii considera ca sunt titulari de drept si nu pot lua loc pe banca.
  Alexandru Simicu este in opinia mea cel mai bun jucator roman la ora actuala, insa la capitolul caracter este zero si poate ii comunici si tu lucrul asta. Marii sportivi au ajuns sa fie adulati si datorita atitudinii fata de nationala si respectului pe care il acorda acestei echipe si lucrul asta al trebui sa-l fi stiut Simicu.

  1. As indrazni sa nuantez putin ce spuneti. Eu, spre deosebire de dumneavoastra, nu stiu CU CERTITUDINE ce s-a intamplat inainte de meciul cu nationala Finlandei, pentru ca nu am auzit decat niste acuze vagi. Nu am auzit si cealalta parte. Inainte de a judeca cu atata asprime un om („caracter zero”), ar trebui sa ne bazam pe mai multe dovezi, nu credeti? Nu cred ca aveti dreptate in privinta „supararii” lui Simicu, pentru simplul motiv ca el a fost mai tot timpul titular. Jucatorii care erau nemultumiti de statutul de rezerva (cel putin conform presei) erau Csepreghi (rezerva lui Fenici) si Criciotoiu (rezerva lui Ghita). Simicu a fost mai tot timpul titular, deci am dubii puternice ca motivul ar putea fi acesta. Nu stiu cu certitudine cum a tratat Simicu nationala. Ne-am calificat insa pentru barajul la mondiale si datorita lui, pentru cei care isi amintesc prestatiile sale din meciul cu Slovacia. Efortul depus de el, in aparare si atac, acum cateva luni, chiar in mandatul domnului Voica, nu a fost al unui jucator care desconsidera nationala. Mai mult, am sa revin la ce spuneam mai devreme: atitudinea lui in acest an fata de handbal nu a fost a unui simplu mercenar, ci a unui profesionist – repet, tineti cont ca acest jucator a dat 100% fiind neplatit cu lunile. Prin comparatie, sa ne amintim ca inclusiv mari „patrioate” au abandonat Oltchimul la primele semne de colaps, cand ne ardea buza mai rau. Deci, cred ca ar mai trebui turnata putin apa in vinul cam dur al aprecierilor de tip „caracter zero”.

 7. Lasa poate pleaca Simicu printr-un campionat mai de doamne-ajuta , sa vada acolo cum o sa-l fluiere si suporterii echipei la care o sa joace cand o sa faca magarii de genul. Pacat de el, brat bun, minte putina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.