Concurs de anduranță ecvestră în Bacău

Anduranta ecvestra
Clubul Sportiv Ecvestru ”Decebal” organizează, la sfârșitul acestei săptămâni, prima ediție a Concursului de anduranță ecvestră Bacău, sub egida Federației Române de Echitație. Anduranța ecvestră presupune finalizarea unui parcurs prestabilit, în cel mai bun timp, cu îndeplinirea criterillor stricte sanitar-veterinare. Cuplurile cal-călăreț trebuie să străbată trasee de 30-160 de km într-o singură zi. Traseele sunt, de obicei, cross-country, cu obstacole naturale, cum ar fi sahale, șanțuri și păduri. Starea de sănătate a cailor este primordială, aceștia fiind examinați de către medicii veterinari familiarizați cu cerințele competițiilor de anduranță. Inspecțiile veterinare au loc la începutul competiției, pe parcursul competiției, precum și după finalizarea traseului.
Se consideră că au terminat cursa doar acei cai ce trec cu bine ultima inspecție veterinară, respectiv cei pentru care medicii au stabilit că starea de sănătate le-ar permite continuarea cursei (fit to continue).

La Bacău, concursul va debuta vineri, 2 mai, la ora 16.00, cu prima inspecție veterinară a cailor, în urma căreia se va stabili dacă starea de sănătate a cailor înscriși le permite să ia startul în probă. Sâmbătă, 3 mai, la ora 9.00, va avea loc startul în probele de 60 de km și 80 de km. Proba de 60 de km va fi compusă din două bucle a câte 30 de km fiecare, iar între cele două bucle caii vor trebui să treacă de un control veterinar numit vet-gate, în care primordial este pulsul cailor, ce nu trebuie să depașească 60 de bătăi/min.

Proba de 80 de km va cuprinde 3 bucle : 2 bucle de 30 de km și una de 20 de km, la fel departajate de câte un vet-gate. Vet-gate-ul va fi organizat pe terenul de nisip din cadrul Bazei Hipice Decebal din comuna Hemeiuș. Duminică, 4 mai, la ora 8.00, vor lua startul concurenții de la probele de 30 km și 40 km. Cursa de 30 de km va fi împărțită în două bucle a câte 15 km fiecare, iar proba de 40 de km în două bucle a câte 20 de km, toate departajate de câte un vet-gate. La finalul tuturor curselor va avea loc inspecția veterinară finală care va stabili dacă participanții au terminat cursa sau sunt descalificați pentru probleme de sănătate ale cailor.

Foto: endurance-romania.blogspot.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.