Băcăuanul Mircea Croitoru, medaliat cu aur la Chișinău


În perioada 23-25.11.2012, a avut loc în sala Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, din capitala Republicii Moldova, Turneul International de judo pentru sportivii născuți în 1995-1997 – masculin. Au participat 250 de sportivi din 4 țări:Ucraina, Belarus, România și R.Moldova, cu un total de 25 de echipe.
Concursul s-a desfășurat pe 3 spații de luptă regulamentare, cu arbitrii oficiali ai Federatiei Moldovenesti de Judo. Primii trei calificați au primit din partea organizatorilor diplome, medalii și premii în bani: – locul I – 2.500 lei MLD, locul II -2000 lei MLD, locul III -1.500 lei MLD, iar antrenorii sportivilor au primit aceleași premii ca și sportivii. Niciodată până acum la o competiție antrenorii nu au fost premiați, iar acest lucru este o premieră ce ar trebui urmată.
Din România a fost invitată echipa de judo a SCM-Judo Club Royal Bacău, antrenor prof. Aurel Chelariu, care s-a prezentat cu trei sportivi: Moroșanu Marian – 60 kg., Busuioc Mădălin – 66 kg. și Croitoru Mircea – +90 kg.
Singurul sportiv, căruia arbitrii “binevoitori” nu au avut ce să-i facă, cucerind locul I și medalie de aur, fiind cu mult deasupra celorlalți sportivi, deloc de neglijat, a fost Mircea Croitoru. În afară, la orice competiție, ori ești foarte, foarte bun, ori pierzi orice șansă de a urca pe podium, deoarece există tendința arbitrilor de a favoriza sportivii locali. Mircea și-a câștigat toate meciurile prin ippon, în cel mult 30 de secunde, impresionând asistența prin tehnică și sportivitate. Maniera în care a luptat și a câștigat toate meciurile nu a rămas neobservată nici de presa și televiziunile din Republica Moldova care l-au solicitat pentru nenumărate interviuri, în calitate de reprezentant al României la acest turneu.
Mircea este component al lotului național de juniori de la Pitești, este vicecampion Balcanic pe 2012 la U17, Campion Național Școlar la U20, vicecampion Național la U17-individual, medaliat cu bronz la C.N. U20 –individual, medalie de argint la Cupa Europeană de la Pitești, locul VII la Campionatul European U-17, Muntenegru- 2012. Medalia de aur de la acest turneu nu este o întâmplare. Este rezultatul pregătirii intense atât în cadrul antrenamentelor de la club cât și a stagiilor de la lotul național. De asemenea, el este și un elev foarte bun la învățătură, reprezentând la acest turneu, în același timp, și școala la care studiază, C.N. Ferdinand I.
Ceilalți doi sportivi au avut și ei o comportare notabilă, dar neșansa a făcut ca Mădălin Busuioc să se accidenteze la umăr și să fie nevoit să abandoneze competiția, iar Marian Moroșanu, depășind categoria de 60 kg doar cu puțin, a luptat la categ. 66 kg, unde adversarii au fost mult mai puternici și mai numeroși (38 de sportivi) astfel că, deși a câștigat primele două meciuri, a cedat apoi din cauza efortului mult mai mare pe care a trebuit să-l depună.
Următoarea competiție la care sportivii de la SCM-JC Royal vor participa va avea loc duminică, 2 decembrie, la Bacău. Competiția, numită “Cupa 1 Decembrie”, este la a IX-a ediție, fiind organizată de DJTS Bacău și de JC Royal Bacău și va avea loc la Sala de Atletism. Și-au anunțat, până acum, participarea 16 echipe din țară și o echipă de la Școala Sportivă din Bălți, R. Moldova.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.