INTERVIU / Eliodor Voica: ”Numai prin rezultate vom arăta că perioada în care am stat în subsolurile handbalului mondial n-a fost decât un vis urât”


La întoarcerea de la prima sa acțiune în calitate de selecționer al naționalei de handbal masculin, Eliodor Voica ne-a acordat un amplu interviu referitor atât la echipa națională, cât și la finalul de sezon al Științei Municipal Dedeman Bacău. Vă prezentăm prima parte a interviului, care se referă la naționala de handbal masculin a României.

Rep.: Cum a fost prima acțiune în calitate de selecționer ?

Eliodor Voica: Aș putea spune că n-a fost una lipsită de surprize, pentru că acolo e format un nucleu de echipă și sunt deja acțiuni mai vechi care au lăsat anumite amprente, dar nu despre asta cred că ar trebui să vorbesc acum. Eu cred că pentru mine și nu numai, a fost o surpriză plăcută, deoarece după ce acuzam inapetența de a veni la echipa națională, am avut numeroase discuții, în urma cărora acest lucru a început să se prefigureze altfel.

Rep.: Care ar fi plusurile și minusurile pe care le-ai constatat ?

E.V.: La capitolul minusuri aș trece faptul că această generație a fost catalogată ca fiind una fără perspectivă, lucru total neadevărat, deoarece acești băieți au arătat nu numai o dată că au potențial. În ce privește plusurile, ar fi faptul că, în cele aproximativ două săptămâni și cinci jocuri disputate, jucătorii au arătat că vor și atunci când vor pot face lucruri mai mult decât neașteptate, și aici mă refer în exclusivitate la handbal.

Rep.: În cât timp crezi că vei putea elimina acele amprente ale trecutului de care vorbeai ?

E.V.: Eu cred că dacă toată lumea va conștientiza momentul și își va da silința, aceste lucruri vor dispărea într-o perioadă de timp scurtă. Nu trebuie să uităm însă că aici nu e vorba numai de noi, ci e cuprins întregul fenomen handbalistic și eu cred că fiecare ar trebui să facem o schimbare în noi.

Rep.: Echipa națională e poate într-unul din cele mai nefericite momente din istoria ei, în situația de a juca baraj pentru a accede în preliminariile europenelor, cu echipe precum Israelul, Belgia și Irlanda. Cum vei gestiona acest moment ?

E.V.: Trebuie să fim foarte obiectivi și acest obiectivism trebuie să plece din realitate. Trebuie să acceptăm că aici suntem în momentul de față și trebuie s-o facem cu stoicism, fiindcă aflându-ne aici ar trebui să țintim mai departe. Pe hârtie ne-am fixat foarte ușor obiectivele de calificare la turneele finale, lucru care nu se poate rezolva peste noapte. Totuși, principalul nostru obiectiv ar trebui să fie îmbunătățirea jocului nostru, fără ca asta să însemne ca în două luni să jucăm precum Danemarca sau Franța. Trebuie să fim cu picioarele pe pământ, însă trebuie să urmărim să facem niște pași mărunți dar orientați către înainte, astfel încât în fiecare etapă să realizăm ce ne-am propus. Următoarea etapă ne va aduce față-n față cu eșalonul nu tocmai fruntaș al handbalului mondial, dar consider că numai prin rezultate vom putea demonta mitul generației de care vorbeam mai devreme. De asemenea, numai prin rezultate ne vom da seama că această perioadă în care am stat în subsolurile handbalului mondial n-a fost decât un vis urât și nu vrem să se mai repete.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.