Fost coleg cu băcăuanul Sandu Iacob la naţionala de handbal juniori a României, Marian Cîrlogănescu şi-a început aventura în Insulele Feroe în anul 2001. A ajuns acolo prin intermediul fostului handbalist Costin Dumitrescu, adus în insule de fostul mare fotbalist al „Craiovei Maxima”, Gheorghiţă Geolgău.
De atunci, Marian apără poarta echipei de handbal STIF din Strendur, o localitate care numără cam 2500 de suflete. În timp, românul a ajuns unul dintre pilonii comunităţii locale. Normal, de vreme ce, pe lângă faptul că e cel mai bun jucător al echipei locale, este responsabil de toate grupele de handbal de copii, juniori şi tineret din Strendur, dar şi profesor de educaţie fizică şi engleză la şcoala din localitate. André F. Danielsen, unul din antrenorii de la STIF, spune despre Marian: „Am jucat timp de şapte ani alături de el şi e un handbalist desăvârşit. E atât de bun, încât în orăşelul nostru se spune că, dacă ar dispărea Marian, ar dispărea şi handbalul. Şi în calitate de antrenor se bucură de respectul tuturor, însă, înainte de toate, este un om deosebit”.
În cei nouă ani de carieră handbalistică în Feroe, Marian Cîrlogănescu a cucerit 5 cupe, un titlu de campion şi a fost desemnat de cinci ori cel mai bun portar al campionatului. I s-a propus chiar să apere poarta echipei reprezentative a arhipelagului, dar a refuzat: „Trebuia să-mi iau cetăţenia daneză, numai că Danemarca nu acceptă dubla cetăţenie, aşa că ar fi trebuit să renunţ la cea română, lucru pe care nu am dorit să-l fac”, ne-a spus handbalistul român.
În privinţa locuitorilor Insulelor Feroe, Marian Cîrlogănescu spune: „Sunt nişte oameni speciali, pentru care nu contează de unde vii, ce culoare a pielii ai, important e doar ceea ce faci.” În ceea ce priveşte sportul, această activitate e o religie în Feroe. Nu există om care, până la vârsta de 25 de ani, să nu fi practicat măcar două sporturi. Şi încă un lucru, care cu siguranţă vi se va părea şocant: „De nouă ani de când sunt aici, indiferent unde am plecat şi cât am stat, nu mi-am încuiat niciodată casa sau maşina. A-ţi încuia casa aici ar putea fi considerat un afront, dacă vrei să se ştie că nu eşti acasă, laşi cheia în uşă pur şi simplu”, povesteşte Marian Cîrlogănescu.
Principalele discipline sportive practicate sunt handbalul şi fotbalul: „Din aprilie până în septembrie se joacă fotbal, iar apoi se trece în săli, la handbal. Interesant e că, în mare parte, jucătorii sunt cam aceiaşi”, ne-a spus Marian.
În ceea ce priveşte viitorul, îi este foarte greu să se pronunţe: „Sincer, nu ştiu se să spun. Acum, lucrăm şi eu şi soţia la servicii conform pregătirii pe care o avem, aşa că mai rămânem cel puţin un an. Pe de altă parte, parcă ne-ar trage aţa să ne întoarcem în ţară. Eu am avut mereu contracte pe un an şi uite că s-au făcut nouă”, a încheiat handbalistul român.