S-a stins părintele gimnasticii băcăuane, Mircea Bibire

mircea-bibireGimnastica românească a pierdut unul din marii săi antrenori, profesorul băcăuan Mircea Bibire. Născut pe 26 februarie 1930, a absolvit Liceul Comercial din Bacău și, ulterior, Școala tehnică de Comerț. În perioada 1952-1953, a absolvit primul curs organizat de Federația Română de Gimnastică, iar între 1953 și 1957 a urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică și Sport București. În 1966, Mircea Bibire a pus bazele secției de gimnastică a clubului Dinamo Bacău (devenit mai apoi SCM Bacău), iar în 1969 a făcut parte din grupul de inițiativă pentru formarea primului liceu de gimnastică din România, la Onești, împreună cu soții Constantin și Maria Simionescu. A lucrat timp de 2 ani la acest liceu, contribuind la formarea și pregătirea sportivelor pentru Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976. A fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv, clasa a II-a și a primit titlul de antrenor emerit.

În periopada 1988-1989, a fost antrenorul coordonator al lotului național de junioare, care s-a pregătit pentru a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Barecelona, în 1992. În octombrie 1991, profesorul Mircea Bibire s-a pensionat de la clubul SCM Bacău și a trecut la catedră în cadrul Facultății de Educație Fizică de la Universitatea Bacău. A format sute de gimnaste, printre care s-au numărat Tanța Andrioaie, Felicia Dornea, Gabriela Trușcă, Gabriela Potorac, Mariana Mocanu, Lucica Negrea, Tatiana Dobrescu, Tatiana Pruteanu, Silvia Cobzac, Mirela Rusu și multe altele. Profesorul Mircea Bibire a făcut parte din galeria oamenilor iluștri din sportul românesc, în numele cărora au vorbit munca susținută și rezultatele. Dumnezeu să-l odihnească în pace !

4 comentarii la „S-a stins părintele gimnasticii băcăuane, Mircea Bibire”

  1. Domnule Alexandrescu, va multumesc ca ati adus acest omagiu unui om de care gimnastica din Romania a uitat intr-un mod nemeritat.

  2. Un om deosebit! Un antrenor in sala si in viata! Un mare profesor . Va ramane mereu in mintea si in sufletul nostru!

  3. A fost un privilegiu pentru mine sa-l cunosc si sa-l am ca profesor si indrumator de an. Un OM deosebit cum rar intalnesti in ziua de azi, o personalitate puternica dar in acelasi timp un om bun si bland! Cu un deosebit respect si cu mare regret, DUMNEZEU SA VA IERTE! AMIN!

  4. Vai mie, viata ne poarta atat de iute pe valurile ei, incat, adeseori „nu mai avem timp” sa ne spunem cat ne-au bucurat momentele, clipele, trairile cele mai dragi. Da, am parcurs si eu o etapa din viata alaturi de un om minunat, de o bunatate deosebita si cu multa dedicare pentru pasiunea vietii: gimnastica artistica. Dar mai presus de asta l-am simtit un adevarat pedagog, educator de caractere puternice, ce a lasat in urma sa, sa duca mai departe pasiunea sportului de performanta, nume mari ca: Tatiana Dobrescu, Popa Pruteanu, Robu Gabriela, Ileana Felicia, Silvia Cobzac…, si multe alte nume dedicate acestui sport olimpic. Condoleante, Dumnezeu ii poarta de grija acolo sus in linistea Edenului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.