Atletism / Băcăuanul Nicolae Soare câştigă balcaniada de la Oradea !

Nicolae Soare, campion balcanic la Oradea
Soare frumos, lume multă şi voie bună. Acestea au fost „datele problemei” privind ediţia a III-a a Oradea Running City Day, dar şi ediţia secundă a Campionatelor Balcanice de semimaraton. Duminică, zona centrală a municipiului Oradea a fost întreruptă circulaţiei şi deschisă oficial întrecerii sportive. Campionatul Balcanic de semimaraton (câte un reprezentant de țară pe distanța de 21,097 km) a fost organizat de către Federația Română de Atletism, în colaborare cu Asociația Balcanică a Federațiilor de Atletism, Primăria Municipiului Oradea, Clubul Sportiv Xterra Oradea, Direcția Județeană de Sport și Tineret Bihor și Asociația Județeană de Atletism Bihor. De la ora 9,55 s-a dat startul la Campionatele Balcanice şi naţionale de semimaraton, pentru ca, de la ora 10.00, să se dea cel de-al doilea start, al curselor rezervate amatorilor.

Onoarea de a da startul i-a revenit lui Ilie Bolojan, primar al municipiului Oradea, cel care, asistat de Sandu Ion, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, a efectuat festivitatea de deschidere. Cursa rezervată profesioniştilor a fost câştigată spre bucuria tuturor de un român, şi anume Nicolae Soare, de la Știința Bacău, cel care, cu timpul de 1:04.26, a stabilit cea mai bună performanţă în balcani. La feminin, aşa cum era de aşteptat, cursa a fost câtigată de Jevtic Olveira din Serbia în 1:14,44.
Dacă Nicolae Soare a devenit automat atât campion balcanic cât şi campion naţional, la feminin, campioană naţională avea să fie declarată Liana Maria Danci, cea care a avut cea mai bună clasare dintre sportivele noastre la seniori.
Colega acesteia, Elena Moagă de la Pandurii Târgu Jiu, a cucerit medalia de bronz la balcaniadă și argintul la naţionale.

Imediat după terminarea curselor a avut loc festivitatea de premiere care a fost efectuată de Traian Badea vicepreşedintele FRA, alături de Ovidiu Mureşan, viceprimar al municipiului Oradea, Ionel Bungău director al CS Crişul Oradea şi Dan Matei, director al LPS „Bihorul” Oradea.
Nu trebuie omise nici valoarea premiilor adică 4.000 de euro la balcaniadă şi 106.000 lei la Campionatele Naţionale.
Atât Traian Badea, cât şi Nicolae Curta, secretar în cadrul FRA, au lăudat modul de organizare al întrecerii dar şi rezultatele foarte bune, în special al lui Soare, cel care a stabilit cea mai bună performanţă în acest an. De asemenea, a fost stabilit un nou record naţional de tineret, drept pentru care traseul a mai fost măsurat o dată.
La capitolul exemple pozitive, trebuie să-i remarcăm pe Florin Birta, director al CSM Oradea, care a concurat şi el, Jolt Gyongyossi, antrenor federal, şi el printre participanţi, Călin Cheregi, antrenor secund al celor de la FC Bihor sau jurnalistul Dan Olteanu, cel care s-a descurcat foarte bine.

Text și foto: LUCIAN POPA – ORADEA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.