Partea a doua a interviului cu Eliodor Voica se referă la ”internaționalii” băcăuani, dar și la finalul de sezon al Științei Municipal Dedeman Bacău, atât în Liga Națională, cât și în Cupa României.
Rep.: Cum s-au comportat cei trei handbaliști ai Științei de la lotul A ?
Eliodor Voica: Nu pot decât să-i felicit pe cei trei sportivi ai noștri pentru modul în care s-au comportat la absolut toate momentele și la toate fazele la care au fost solicitați. Ionuț Rotaru a avut o evoluție foarte bună la prima convocare și acest lucru i se datorează în exclusivitate, datorită dârzeniei și seriozității de care a dat dovadă, lucru care poate fi extrapolat și pentru ceilalți doi jucători băcăuani. Chiar dacă Ghiță e considerat un jucător tânăr, observăm că acest lucru nu mai e un impediment în handbalul mondial, ba dimpotrivă, valoarea își spune cuvântul la absolut orice vârstă. În ceea ce-l privește pe Dospi, aflat la a doua convocare, el a avut evoluții bune și foarte bune în toată acestă perioadă. Aș concluziona spunând că cei trei n-au făcut decât să-și solidifice poziția în ceea ce privește viitorul lor la echipa națională.
Rep.: În privința lui Ionuț Rotaru, am spus în mai multe rânduri că a fost nedreptățit prin neconvocarea sa la națională. E o afirmație corectă ?
E.V.: N-aș vrea s-o comentez, fiindcă sunt convins că foarte mulți din lumea handbalului consideră că trebuie să ai talie, să ai kilograme și mai știu eu ce altceva. Din punctul meu de vedere, nu buletinul sau cântarul reprezintă criterii de selecție, ci ar trebui să primeze valoarea și ce reprezintă jucătorul în teren.
Rep.: Există șanse ca Iancu și Ramba, convocați la lotul B, să intre în vederi pentru lotul A ?
E.V.: Absolut, asta a fost și intenția în momentul creării lotului B. Indiferent cum ar fi, eu consider că tot timpul e nevoie și de jucători tineri la echipa națională, care să capete experiență și pe care să ne bazăm. În cazul celor doi, ei sunt principala opțiune pentru a fi convocați cât de curând la lotul A.
Rep.: Urmează un derby de tradiție, cu CSU Suceava. Cum îi vei monta pe băieți pentru acest meci ?
E.V.: Nu am rețete pentru a monta sau demonta. În momentul de față, jucătorii noștri au ajuns la un nivel de maturitate și înțelegere a situației și nu numai, mă refer aici la valoarea lor. Am avut până acum 20 de meciuri, în care am reușit să aducem un număr de puncte, acum trebuie să trecem la un nivel superior. Avem acest extemporal cu Suceava, îmi place să-l numesc așa, care nu va fi nici pe departe unul ușor, ba dimpotrivă. Va trebui să vedem puțin mai în profunzime lucrurile, având în vedere faptul că mai avem încă două luni nu chiar ușoare, mă refer la cele șase etape rămase de disputat și la care va trebui ca noi să ne gândim cu seriozitate. Vreau să se înțeleagă că, așa cum am mai spus că fiecare meci trebuie jucat pentru a-l câștiga, pe acest drum vreau să mergem în continuare. Nu în ultimul rând, un obiectiv în evoluția noastră ca grup ar trebui să fie și Cupa României.
Rep.: Vă veți propune în acest an câștigarea Cupei României ?
E.V.: Absolut. Eu cred că acest lucru nu va aduce decât bine și va fi și un test pentru noi în ce privește etapa viitoare, mă refer la faptul că la anul frontul nostru de lucru se va extinde și în cupele europene și n-ar strica să facem un mic test începând de acum.
Rep.: Fiindcă ai adus vorba de cupe europene, iată că echipa cu care v-ați bătut de la egal la egal anul trecut (Cimos Koper – n.n.) a ajuns în sferturile de finală ale Champions League…
E.V.: Da, am toată admirația pentru felul în care ei s-au manifestat și cum au evoluat. Din păcate, noi am avut acolo un mare test, n-am reușit să-l trecem și nu vreau decât să învățăm din aceste experiențe, practic să nu uităm lecția, cu părțile bune și cele rele. Am stat într-adevăr de la egal la egal cu ei, dar ei au avut maturitatea și luciditatea de a trece mai departe, lucru care trebuie să ne bucure, dar și să ne dea de gândit.