O radiografie a unui sezon ratat – Știința Municipal Dedeman Bacău


Bacăul Sportiv a lansat un sondaj în rândul cititorilor săi, iubitori de handbal, având ca subiect responsabilitatea pentru sezonul ratat al echipei Știința Municipal Dedeman Bacău. Pentru cei care nu știu, echipa băcăuană s-a clasat pe poziția a șasea a Ligii Naționale la handbal masculin și a fost eliminată în sferturile Cupei României. A fost cea mai slabă comportare a Științei de la revenirea pe prima scenă, având drept consecință ratarea participării în sezonul următor al cupelor europene. Am identificat patru cauze, mai exact patru responsabili, pentru sezonul ratat de echipa băcăuană, cei aproape 300 de cititori care au răspuns la sondaj așezându-le în următoarea ordine:

1. Eliodor Voica (37%)

Tehnicianul care a acceptat, pe 8 martie, să preia din mers echipa băcăuană, n-a reușit să aducă niciun plus față de predecesorul său. În momentul în care preiei o echipă la jumătatea sezonului, e clar că se așteaptă de la tine un progres, ori acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă e să trecem la chestiuni punctuale, la capitolul rezultate, lui Colin i se pot reproșa înfrângerile de la Reșița și Oradea, precum și egalul de pe teren propriu cu Clujul. În plus, Eliodor Voica, în pofida sutelor de meciuri internaționale pe care le-a disputat ca jucător, s-a pierdut în momente dificile: în repriza secundă de la Reșița n-a solicitat time out, la Oradea s-a grăbit să schimbe prima garnitură deși era abia minutul 18, iar acasă, cu Clujul, deși oaspeții se apropiau periculos revenind de la -8, a cerut timp de odihnă abia când clujenii se apropiaseră la un gol. La ora la care publicăm acest material, Eliodor Voica n-a luat o decizie referitoare la continuarea colaborării sale cu Știința, dar cu siguranță că vom reveni cu un amplu interviu referitor la partea a doua a sezonului 2010-2011 și poate chiar cu un chat live al lui Colin cu suporterii Științei.

2. Conducerea (30%)

Principala culpă a conducerii echipei este schimbarea antrenorului într-un moment nepotrivit, în care echipa lăsa impresia că-și revine, după 4 victorii consecutive. Așa cum am mai spus, dacă aducerea unui nou antrenor se petrecea înainte de Anul Nou, când sezonul a fost întrerupt circa 2 luni, iar echipa șchiopăta, nimeni n-ar fi avut nimic de obiectat. În afară de această mutare, tot conducerea este responsabilă și pentru transferurile din vara trecută, care n-au prea adus plusul de valoare scontat, cel puțin pe faza de atac, acolo unde e de notorietate că Științei îi lipsesc aruncătorii ”de afară”. Dinescu a fost o mare deziluzie, iar Manea a contat doar pe faza de apărare. La capitolul plusuri, pot fi amintiți Adrian Petrea și Adrian Sipos, ultimul accidentându-se, din păcate, pe final de sezon.

3. Jucătorii (23%)

Fără îndoială că din ecuația ratării sezonului nu puteau lipsi jucătorii. Și aici ne referim la echipă în ansamblu și nu la responsabilități personale. Fiindcă e de neconceput ca o echipă care învinge campioana fără drept de apel la Bacău să fie singura care pierde pe terenul ambelor retrogradate. Fluctuațiile incredibile de formă și joc dintre un Știința – Cimos 30-25 și un Știința – Cluj 29-29 sunt de neînțeles și, până la urmă, de neacceptat la o echipă cu pretenții, așa cum ne place să credem că este cea băcăuană.

4. Gabriel Armanu (10%)

Tehnicianul de numele căruia se leagă revenirea Științei pe prima scenă a handbalului masculin, dar și participările consecutive în cupele europene, are partea sa de vină la ratarea sezonului. În primul rând, la capitolul rezultate, lui i se pot reproșa înfrângerea de la Minaur și cea de acasă, cu Dinamo. Apoi, Gabi Armanu n-a reușit să-l ”butoneze”, să-l motiveze ori să descopere ce se întâmplă cu Igor Moskalenko, a cărui cădere față de sezonul trecut ar putea face obiectul cursurilor de psihologie sportivă. Aceasta, cu precizarea că vina în cazul Moskalenko este împărțită între ambii tehnicieni care au pregătit Știința în sezonul precedent.

Din păcate, indiferent de cât am săpa, analiza ori diseca lucrurile întâmplate la Știința în sezonul recent încheiat, nimeni și nimic nu mai poate da timpul înapoi, iar adevărul crud e că, în sezonul viitor, vom vedea cupele europene doar la televizor. Nu ne rămâne decât speranța că, în această vară, toți cei responsabili vor face o analiză cât mai precisă, punctuală, finalizată cu măsurile cele mai bune și care să îndrepte lucrurile. În ceea ce ne privește, vom încerca, în perioada următoare, să vă oferim punctele de vedere ale tuturor celor implicați în viața Științei Municipal Dedeman Bacău.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.