Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău are cel mai slab debut de sezon de la revenirea în Liga naţională, acumulând numai două puncte după primele 5 etape. Cele mai dureroase înfrângeri au fost cele din deplasare cu Minaur Baia Mare şi CSM Satu Mare, formaţii pe care, nu demult, băcăuanii le „scoteau din sală”. Care ar fi cauzele evoluţiilor slabe ale Ştiinţei la puţin timp după ce, în luna august, învingeau fără drept de apel, într-un meci amical e drept, pe campioana HCM Constanţa?
1. Indisciplina tactică a unor jucători
Este un motiv invocat adesea de antrenorul Gabriel Armanu, care aduce în discuţie faptul că una se lucrează la antrenamente şi alta se face la meciuri. Chiar şi după partida pierdută acasă cu UCM Reşiţa, antrenorul Ştiinţei a amintit indisciplina tactică de la linia de 9 metri. Băcăuanii au jucat la Baia Mare 14 minute în superioritate numerică şi au pierdut, în timp ce la meciul cu UCM Reşiţa n-au izbutit să înscrie în superioritate de 6 contra 4.
2. Lipsa aruncătorilor „de afară”
Echipa băcăuană se bazează, şi în acest sezon, pe contraatac şi pe faza a doua, nedispunând de interi de talie, care să poată arunca în mod constant de la linia de 9 metri sau chiar de mai departe. S-a vorbit de transferurile spectaculoase ale Reşiţei, care şi-a adus jucători pe care i-ar fi dorit şi Ştiinţa. Unul dintre aceştia e Alexandru Stamate (2,08 m), care a refuzat clubul băcăuan pentru a lustrui banca de rezerve a vicecampioanei.
3. Ratările de la 7 metri
E o meteahnă mai veche a echipei băcăuane, din cauza căreia s-a ratat şi podiumul în sezonul trecut. Şi în actuala stagiune, handbaliştii Ştiinţei ratează cu regularitate aruncările de la 7 metri, cu toate că acestea sunt exersate la antrenamente, iar procentajele sunt foarte bune.
4. Accidentările
Este vorba, în primul rând, de accidentarea golgeterului Marius Bondar, suferită la Cupa Municipiului Bacău, din cauza căreia extrema dreaptă a Ştiinţei a ratat startul sezonului. Marius Bondar e şi unul dintre executanţii aruncărilor de la 7 metri, iar experienţa sa ar fi adus un plus în finalurile tensionate de meci. Mai mult, la partida cu Reşiţa, Moskalenko a jucat incomplet refăcut după o accidentare suferită la Suceava, unde înscrisese de 10 ori.
Sigur că acestea reprezintă doar o parte dintre cauzele care au adus Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău pe locul 10 în clasamentul Ligii Naţionale la handbal masculin. Rămâne ca persoanele cu putere de decizie să ia măsurile care să readucă echipa pe linia de plutire şi asta începând de sâmbătă când, la Bucureşti, victoria este absolut obligatorie, în caz contrar băcăuanii urmând să intre cu drepturi depline în hora retrogradării.
dle alexandrescu va vedeti des la masa cu armanu? cand era otto hell antrenor nu dadeati crezare spuselor lui…de ce il credeti pe armanu? otto a plecat din cauza ca echipa a terminat pe locul 4….
Nu am luat niciodată masa cu Gabriel Armanu iar afirmaţia dumneavoastră conform căreia nu i-am dat crezare lui Otto Heel e falsă. Materialul nu e scris ca urmare a discuţiilor cu cineva, sunt doar observaţiile mele.
5. Valoarea antrenorului! ca o observatie.
Otto nu a plecat din cauza k echipa a terminat pe 4. Otto a plecat dupa ce Stiinta a fost eliminata din cupele europene si, cu patru etape inainte de finalul sezonului, avea sanse mai mult decat minime sa-si indeplineasca obiectivul in campionat. Noroc ca baietii au reusit sa prinda atunci un loc in cupele europene, cu Gabi Armanu antrenor!!!!
intradevar lipsa lui Marius bondar s`a simtit mai ales la loviturile de la 7 m si nu numai insa sa nu uitam ca erau 2 persoane care trebuia sa il inlocuiasca pe post Tarata si Bujor.Dintre cei 2 Bujor a fost cel privilegiat care a jucat in toate meciurile( mai bine sau mai putin bine) cu toate astea nu a fost schimbat deloc cu Tarata care totusi s`a facut remarcat si nu numai o data(amintesc meciul cu hcm si odorhei)
moskalenko a jucat nerefacut si dinescu a stat pe banca desi putea sa joace bine merci…a cui a fost decizia sa joace rusul? a lui armanu sau a lui apostol?..de ce exista favoritisme la aceasta echipa? de ce sunt momente cand antrenorul se pierde cu firea si nu mai poate gandi o solutie salvatoare?…de ce se plange ca la antrenament e una si in meci e alta cand el la suceava la time-out in loc sa le dea indicatii le spunea unde au gresit?…cum ar putea un astfel de antrenor sa isi motiveze jucatorii…cand nu are idee ce sa faca mai departe? domnule Alexandrescu articolul dumneavoastra e prea scurt…sunt mult mai multe probleme decat ceea ce ati scris…
o intrebare retorica…de ce toti vad niste mari jucatori in rus, ucrainean si georgian?..oare cu ai nostri nu se poate juca mai mult?? de ce avem o banca plina de tineri??..ca sa ii tinem la prezenta? sa faca numar de inscris pe foaie?
de ce domnilor ce „conduceti” acest club ne luat,i prin INCOMPETENTA, singura bucurie din orasul asta posomorat?? de ce nu isi asuma nimeni responsabilitatea? de ce nu isi da nimeni demisia..nu de onoare ca nu poate fi vorba de asa ceva…
retoric: de ce domnii jurnalisti nu scriu mai multe…desi cunosc diverse elemente din jurul echipei?
jucatorii, la meciul cu Resita, nu stiau cand sa intre cand sa iasa, nu stiau nici o pasa dinainte – nu stiu sa se gaseasca pe teren chiar fara sa se uite, nu avem absolut nici o tactica.
Pe lituanian l-a scos Gabi cand era singurul jucator care juca ceva pt o ratare, pe Bujor nu l-a scos deloc, Shota a trebuit sa iasa singur. Cand mai erau 15 minute si jucam cu jucatori in plus nu a avansat apararea ca sa ii fortam pe ei sa greseasca sau sa intre in prepasiv.
Sa mai zic gafe de-ale lui Gabi ?
TalobLong nu vreau sa te jignesc dar ai fi fost credibil in situatia cand macar odata ai fi si laudat Stiinta,implicit pe Gabi Armanu,banuiesc ca a facut si lucruri bune,nu ?asa pari doar un atarnator in spatele monitorului carte plateste polite…..numai bine !
La aruncari de la 7 metri ratate e clar ca antrenorul nu are nicio vina. E vorba doar de stapanirea de sine si de talentul jucatorului. Nu acelasi lucru se poate spune despre jocul slab in situatie de superioritate numerica. Aici n-as fi de acord ca e vorba doar de indisciplina jucatorilor. La fel si in cazul multor momente in care jocul la 9 metri pare lipsit de idei, nu se vad niste scheme de joc prin care s-ar putea depasi apararea adversa.
Pe de alta parte, in lipsa unor interi de valoare care sa ameninte permanent cu aruncari periculoase din afara, apararea adversa se concentreaza la jocul pe patrundere si te blocheaza mult mai usor.
Nu spun ca Armanu stie mai mult handbal sau e antrenor mai bun ca Heel, dar macar nu tipa ca disperatu’ la jucatori in timpul meciului si nu-si timoreaza jucatorii tineri prin reactii colerice dupa fiecare greseala. Pe de alta parte, daca jucatorii nu-l asculta mereu s-ar putea ca problema sa fie si la el. Nu de alta, dar de multe ori si antrenorii trebuie sa stie sa asculte…
Nu degeaba se spune ca meseria de antrenor e mai grea decat cea de jucator (si in mod cert cu mult mai grea decat cea de …comentator amator pe net – nu sariti, e vorba de mine, nu ironizez pe nimeni!)