Şi majoretele au festivalul lor !


Festivalul Naţional al Majoretelor, ediţia a V-a, secţiunea pom-pon, s-a desfăşurat la Piatra Neamţ la finele săptămânii trecute, concurs ce a ţinut loc şi de calificări la faza finală a Campionatului Naţional de Majorete, concurs care va avea loc în perioada 4-5 septembrie, la Oradea. La concursul de la Piatra Neamţ au participat 5 judeţe din zona Moldovei: Bacău, Neamţ, Vrancea, Galaţi şi Buzău. Concursul s-a desfăşurat la toate categoriile de vârstă: secţiunea copii (6-8 ani), cadeţi (9-12 ani), juniori (12-14 ani) şi seniori (peste 15 ani). Judeţul Bacău a participat cu două echipe la categoriile de vârstă cadete şi senioare.
Trebuie menţionat că lotul de cadete, format din 22 de fetiţe, 21 de la Colegiul Naţional ,,Ferdinand I” şi o fetiţă de la Şcoala ,,George Bacovia”, este înfiinţat de foarte scurt timp, de trei luni, iar concursul de la Piatra Neamţ a fost primul oficial la care au participat, ocupând un merituos loc 5 din 9 echipe înscrise la aceasta categorie de vârstă.
Lotul de senioare, format din 23 de fete, 16 de la Colegiul Naţional ,,Ferdinand I”, 3 fete de la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, o fată de la Colegiul Economic ,,I. Ghica”, două fete de la Liceul ,,M. Eminescu” şi o fată de la Şcoala ,,M. Sadoveanu”, au ocupat locul I. Punctajul de calificare pentru etapa finală a Campionatului Naţional de Majorete a fost evaluat după criteriile şi regulamentul european al majoretelor N.B.T.A. Europe (Federatia Europeana a Majoretelor cu Baston si Twirling), deoarece finala de la Oradea va desemna participantele la Campionatul European de Majorete de la Neuchatel –Elveţia, din perioada 8-12 octombrie 2010.
Ambele loturi ale Bacăului sunt membre ale M.B.T.A. România (Asociaţia Naţională a Majoretelor cu Baston şi Twirling), lotul de cadete din această primăvară, iar lotul de senioare încă din anul 2007. Trebuie precizat că lotul de senioare are deja o prezenţă la Campionatul European de Majorete, în anul 2008 în Cehia, ocupând locul 8. Punctajul de calificare pentru etapa finală a fost benefic pentru ambele loturi. Astfel, lotul de cadete a obţinut 237 puncte din 250 posibile, fiind al doilea punctaj ca valoare la această categorie de vârstă. Lotul de senioare a acumulat 379 puncte din 400 posibile, fiind cel mai mare punctaj din zona Moldovei.
În concluzie, ambele loturi de majorete ale Bacăului s-au calificat pentru etapa finală din septembrie de la Oradea. În constituirea lotului de cadete, profesoara coordonatoare Marcela Olteanu a declarat că un sprijin mare l-a avut din partea doamnelor învăţătoare Margareta Vatamanescu şi Anişoara Ţintaru, precum şi de înţelegerea şi tot sprijinul părinţilor acestor eleve. La formarea lotului de senioare, ajutorul a venit din partea profesorului Alexandru Noghi de la Liceul ,,Mihai Eminescu” şi directoarei adjuncte Liliana Aflorei de la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri”, în timp ce sprijinul pentru crearea condiţiilor de pregătire a loturilor a fost exclusiv al profesorilor directori Gigliola Ceunaş şi Dragoş Florescu, de la Colegiul National ,,Ferdinand I”. Ambele loturi de majorete s-au pregătit în cadrul Centrului Naţional de Excelenţă din Bacău, care funcţionează la Colegiul Naţional ,,Ferdinand I”, director profesor Toader Ungureanu. De menţionat că M.B.T.A. România (Asociatia Nationala a Majoretelor cu Baston si Twirling) este singura asociaţie din ţară recunoscută de N.B.T.A. Europe (Federatia Europeana a Majoretelor cu Baston si Twirling) şi este afiliată acesteia din anul 2005.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.