Atletism / Băcăuana Georgiana Aniței, campioană mondială la triplusalt

Georgiana AniteiAtleta băcăuană Georgiana Aniței a cucerit titlul mondial și medalia de aur în proba de triplusalt la CM de cadeți de la Cali (Columbia), impunându-se de o manieră categorică, o victoria clară de la prima la ultima săritură, din această a 6-a tentativă realizând, cu 13,49 m, cea mai bună performanță mondială a anului. Medaliile de argint și de bronz au fost câștigate, la distanță apreciabilă, de chinezoaica Rui Zeng — 13,04 m (a doua săritură ca valoare 12,98 m), respectiv de cubaneza Yanna Anay Armenteros — 13,04 (a doua săritură, 12,74 m). 

Încă de la prima săritură, Georgiana Aniței s-a instalat detașat în frunte, cu 13,36 m, a doua a depășit-o, după o schimbare bruscă de vânt, stadionul olimpic Pascual Guerrero fiind într-o zonă înconjurată de munți. La jumătatea probei, la a treia săritură, care stabilea primele 8 care continuă cursa, românca a avut din nou un rezultat clar superior celorlalte concurente — 13,22 m, a patra tentativă a fost de 13,08 m, tot peste realizările celorlalte competitoare, toate săriturile ei măsurate fiind superioare celei mai bune din dreptul celei de-a doua clasate. Iar pentru a-și etala deplin calitățile de luptătoare, noua campioană mondială de atletism-junioare 2 și-a onorat titlul cu acest 13,49 m la ultima săritură din concurs, performanța supremă în 2015 la această categorie de vârstă. 

Succesul de la Cali a fost prefigurat încă din februarie 2014 de antrenorul sportivei, Cristi Nemțeanu, care declara în exclusivitate pentru AGERPRES: ”Cu acel 6,14 la lungime și cu 13,43 m la triplusalt, Georgiana și-a asigurat baremul pentru Mondialele de juniori I din Statele Unite. Doar că, ea fiind junioară III, regulamentul nu-i permite să participe la competiția din acest an. În consecință, mai așteptăm și noi un an înainte de a ataca o medalie la Mondialele de juniori II, care vor avea loc în 2015″, precizare făcută de tehnician după Balcaniada de la Sliven, unde Georgiana Aniței a stabilit recordul național de junioare la triplu. 

Născută pe 26 martie 1999, Georgiana Iuliana Aniței este membră a clubului SCM Bacău, unde este antrenată de Cristi Nemțeanu. Anul acesta, ea a obținut titlul național indoor la junioare cu un rezultat superior celui în aer liber, 13,60 m, fiind, de asemenea, medaliată cu aur la probe combinate (pentatlon, pentru junioare).

Sursa: agerpres.ro

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.