EXCLUSIV / Mikk Pinnonen: ”Nu-mi plac obiectivele pe termen lung, cel mai important e meciul următor”

Mikk Pinnonen
După ce cu spaniolul Moya nu s-a avut răbdare, iar Cristi Fenici nu a avut evoluțiile așteptate, Știința Municipal Dedeman Bacău și-a adus un nou coordonator. Deși provenit dintr-o țară fără tradiție handbalistică, tânărul estonian Mikk Pinnonen (23 de ani) s-a format la școala daneză de handbal și se anunță a fi un transfer reușit. Vi-l prezentăm, în cele ce urmează, în cadrul unui interviu, în care veți descoperi un jucător plin de vervă.

Rep.: Pentru început, spune-ne câte ceva despre cum te-ai apucat de handbal și despre cariera ta până la acest moment.

Mikk Pinnonen: Am început să joc handbal în orașul meu natal, Viimsi. Tatăl meu a fost handbalist profesionist, așa că el a fost primul meu antrenor. Am jucat la mai multe echipe din Estonia până ce am terminat studiile gimnaziale, iar apoi am plecat la o academie de handbal la Aarhus, în Danemarca. Acolo am avut la un moment dat șansa să mă antrenez cu prima echipă, iar antrenorul mi-a spus că i-a plăcut ceea ce a văzut la mine. Am jucat pentru ei în calitate de amator la început, iar după un sezon mi s-a oferit un contract de profesionist. Am jucat 2 ani la Aarhus, iar stilul danez de joc m-a ajutat să învăț foarte multe, fiind bazat pe spiritul de echipă, spre deosebire de cultura handbalistică mai puțin dezvoltată din țara mea natală, orientată mai mult spre individualism. La 17 ani am debutat în echipa națională, când am înscris de 4 ori într-un meci împotriva Macedoniei.

Rep.: Ce ți-a spus Martin Johannson despre Știința și despre handbalul românesc ?

M.P.: Martin a fost foarte încântat când a auzit că voi veni să joc la Știința Bacău. Îmi spusese despre stilul bazat pe pregătirea fizică din campionatul românesc și sper ca stilul meu de joc diferit să ne ajute să-i depășim pe apărătorii puternici, de gabarit.

Rep.: Cum crezi că va decurge acomodarea ta la noua echipă ?

M.P.: Cred că asta va fi ultima mea problemă. Am avut deja experiența mutării într-o țară nouă fără probleme, așa că sunt optimist și nerăbdător.

Rep.: Știința trece prin schimbări substanțiale de efectiv, având și un nou antrenor. Crezi că va fi nevoie de ceva timp pentru a atinge un maxim de performanță ?

M.P.: Știu despre schimbări și mă bucur să fiu unul dintre noii jucători ai echipei. Va fi interesant de văzut cum ne vom descurca, dar eu sunt optimist și abia aștept primele antrenamente.

Rep.: Care sunt diferențele dintre handbalul nordic, unde ai jucat până acum, și cel românesc ?

M.P.: Cred că în România se pune mai mult accent pe factorul fizic. În Danemarca și Suedia accentul este pe jocul de echipă, cu o circulație rapidă a mingii și cu jucători foarte tehnici.

Rep.: Ești obișnuit să joci cu un public fierbinte în spate, așa cum e cel din Bacău ?

M.P.: Am jucat în fața unor săli pline și mi-a plăcut foarte mult. Cred că acest lucru îți oferă acel plus de adrenalină necesar pentru a juca la un nivel cât mai înalt. Abia aștept întâlnirea cu publicul din Bacău.

Rep.: Ce speri să câștigi cu Știința ?

M.P.: Nu-mi place să mă gândesc la obiective pe termen lung. Pentru mine, cel mai simplu e să mă concentrez la meciul care urmează și să dau 100% acolo. Indiferent de rezultat, dacă știu că am dat maxim din ce pot, nu pot fi nemulțumit de mine însumi. Îmi place să iau jocurile unul câte unul, dar bineînțeles că visul meu e să le câștig pe toate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.