Cupa Municipiului Bacău la handbal masculin – scurt istoric

Stiinta - HCM Constanta, la Cupa Municipiului Bacau 2010
1. Primul turneu amical organizat de Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău s-a desfăşurat la sfârşitul lunii august 2006, cu participarea echipelor CSM Medgidia, Politehnica Iaşi şi CSU Suceava. Handbaliştii băcăuani, aflaţi în eşalonul secund, au câştigat cupa după 33-32 în meciul decisiv cu prim-divizionara CSM Medgidia.

2. În 2007, la prima invitaţie pe care Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău a lansat-o după promovarea în Liga Naţională, au confirmat prezenţa prim-divizionarele Dinamo şi CSU Suceava, respectiv HCM Bistriţa (retrogradată la finalul sezonului precedent). Turneul a fost câştigat de handbaliştii băcăuani cu victorii pe linie, după o finală în care “studenţii” au surclasat Dinamo (scor 41-27). În plus, Ionuţ Rotaru a cucerit trofeul acordat celui mai bun marcator (cu 26 goluri).

3. În 2008, Cupa Municipiului Bacău a căpătat caracter internaţional. La turneu au participat Lokomotiv Varna (campioana Bulgariei), Dinamo Bucureşti, HCM Bistrita şi Pandurii Târgu Jiu. Competiţia a fost câştigată de Dinamo, care şi-a luat revanşa în finală în faţa Ştiintei Municipal Dedeman Bacău, impunându-se cu 39-33. “Studenţii” s-au clasat pe poziţia secundă, obţinând totodată premiile individuale acordate pentru cel mai bun portar (Shota Tevzadze) şi golgheterul competiţiei (Marius Bondar, 37 goluri).

4. În 2009, Cupa Municipiului Bacău a fost readusă în vitrina Ştiinţei Municipal Dedeman după un turneu la care au participat PAOK Salonic (campioana Greciei), HC Odorhei şi CSU Suceava. În meciul decisiv, echipa băcăuană a învins CSU Suceava cu 31-29 şi a câştigat trofeul, alături de titlurile pentru cel mai bun marcator (Igor Moskalenko, 26 goluri) şi cel mai bun portar (Shota Tevzadze).

5. La ediţia din 2010, Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău a câştigat turneul după o finală cu HCM Constanţa (28-24). Pe locurile 3-4 s-au clasat HC Odorhei şi Dinamo. Pentru al treilea an consecutiv, Shota Tevzadze a fost desemnat cel mai bun portar al competiţiei.

6. În 2011, trofeul a mers la Constanţa, campioana en-titre fiind urmată pe podiumul turneului de către CSM Bucureşti şi Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău. Odată cu revanşa faţă de ediţia anterioară, echipa de pe litoral a luat şi cupa acordată celui mai bun marcator, prin Vali Ghionea (16 goluri). Din lotul “studenţilor” a fost evidenţiat Ionuţ Rotaru, considerat cel mai tehnic jucător.

7. Ediţia 2012 s-a desfăşurat într-un format nou, reunind la start şase echipe care au fost împărţite în două grupe. Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău a recucerit trofeul cu victorii în serie, în finală trecând cu 33-28 de HC Odorhei. Podiumul a fost completat de către divizionara secundă CSM Bacău, locurile 4-6 fiind ocupate de Universitatea Cluj, CSM Călăraşi şi Dinamo. La capitolul “premii individuale”, băcăuanul Ionuţ Rotaru a fost din nou cel mai tehnic jucător.

Cupe câştigate
– 5: Ştiinţa Municipal Dedeman Bacău (2006, 2007, 2009, 2010 şi 2012)
– 1: Dinamo Bucureşti (2008)
– 1: HCM Constanţa (2011)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.