Gabriela Manea: ”Va trebui ca fetele să-și gestioneze bine emoțiile”


După doi ani, Gabriela Manea se află în fața unui nou debut în Liga Națională de handbal feminin, la cârma unei formații băcăuane. La începutul lunii iulie, antrenoarea CSM-ului a început de la zero construcția unei noi echipe, iar acum se află în fața primului examen. Iată interviul pe care ni l-a acordat cu o zi înainte de plecarea la Deva.

Rep.: Care e starea de spirit a echipei înainte de debutul în Liga Națională ?

Gabriela Manea: Starea de spirit este foarte bună, doar că mi se pare că sunt un pic prea concentrate, prea timorate pentru primul joc. Adică, una e să ne dorim victoria și un joc bun la Deva, însă nu trebuie să fim timorați, e doar prima etapă.

Rep.: Cum stați cu relațiile de joc, s-au îmbunătățit față de ultimul turneu ?

G.M.: În timpul antrenamentelor, realizez că s-au făcut multe progrese, problema e când apare adversarul sau factorul stress în timpul meciului. Mă refer aici la mingi pierdute, lucru care nu se întâmplă la antrenament, dar se întâmplă la meciuri, din cauza emoțiilor. Sigur că sunt mai mulți factori care determină apariția acestor greșeli, dar pot să spun că, per total, relațiile de joc s-au îmbunătățit mult. Eu aștept mult mai mult de la ele pe apărare și pe faza a doua, care ar trebui să fie arma noastră numărul 1. Noi nu avem tocmai această capacitate, de a finaliza după faza a doua, acestea sunt problemele cu care ne confruntăm acum, deși pregătirea și-au făcut-o ireproșabil. Bănuiesc că la multe dintre ele e vorba de teamă, tocmai de aceea avem nevoie să facem un joc foarte bun pentru moralul lor. Fetele au nevoie de o victorie pentru a se descătușa și pentru a-și demonstra că pot, fiindcă multe dintre jucătoare au un potențial foarte bun.

Rep.: Ce știți despre viitoarea adversară ?

G.M.: E o echipă care pe mine nu are cu ce să mă surprindă, fiindcă merge pe aceeași structură de mai mult timp. Sunt jucătoare pe care eu le cunosc de câțiva ani, de când joacă împreună. Noi trebuie să ne gândim că peste aceste jucătoare au trecut niște ani, ceea ce e un lucru pozitiv pentru experiența de joc, dar ele nu mai pot fi atât de bine puse la punct din punct de vedere fizic, ceea ce ar putea fi în avantajul nostru. E cert că echipa din Deva este peste noi la capitolul omogenitate, dar evoluția noastră va depinde și de publicul pe care-l vom întâlni acolo și de felul în care handbalistele vor reuși să-și gestioneze emoțiile.

Rep. În concluzie, are CSM forța să producă o surpriză la Deva ?

G.M.: De ce nu ? HCM Roman ne-a oferit joi un exemplu, din acest punct de vedere. Trebuie să mergem la fiecare joc crezând în ceea ce putem face, nu doar să ne prezentăm crezând că o echipă este dinainte câștigătoare. Echipa CSM Bacău are potențial, este pregătită, singurul lucru care mai scârțâie sunt relațiile de joc, dar sper să suplinim prin alte mijloace această carență.