Înaltă distincție pentru profesorul băcăuan Gheorghe Balint


La sfârșitul lunii iunie 2011, la Porec, Croaţia, a avut loc cel de-al şaselea Congres European al FIEP (Federaţia Internaţională de Educaţie Fizică). FIEP a fost fondată în anul 1923, având ca obiective progresul ştiinţei Educaţiei Fizice şi a aplicaţiilor sale practice, precum și răspândirea şi popularizarea principiului că Educaţia Fizică trebuie să coopereze cu Educaţia Intelectuală şi Morală.
Reprezentantul în România al acestei federaţii este prof.univ.dr.Gheorghe Balint, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii din cadrul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău, căruia i-a fost decernat Premiul Thulin pentru activitatea îndelungată desfăşurată pentru educaţia fizică şcolară (organizare, cercetare, activitate pedagogică ). Acest premiu, acordat în premieră anul acesta, a fost decernat doar altor două personalităţi, motiv de mândrie pentru universitatea băcăuană. Numele prestigiosului premiu a fost atribuit în onoarea maiorului suedez Joseph Tulin, președinte al FIEP în perioada 1935-1958.
Recunoaşterea internaţională a profesorului Gheorghe Balint este întărită de faptul că a fost nominalizat pentru funcţia de Vicepreşedinte FIEP pentru Europa de Est. În anul 2013,la Adunarea Generală, care se va desfășura în Brazilia, vor avea loc alegerile pentru perioada 2013-2016 şi se vor sărbători 90 de ani de activitate a FIEP. Ca un amănunt de culoare, profesorul băcăuan este văr primar cu fosta glorie a Stelei, Gabi Balint.
Deosebit de onorat pentru distincţia acordată, dar și stăpânindu-și cu greu emoțiile, prof.univ.dr.Gheorghe Balint a ţinut un cuvânt de mulţumire pe care vi-l prezentăm în întregime.

Onorat board al FIEP, dragi colegi,

Sunt recunoscător celor care au hotărât ca această înaltă distincţie să-mi fie acordată mie, înţelegând prin aceasta nu atât eforturile personale cât eforturile şi meritele comunităţii din care provin.
Consider că acordarea acestui premiu are la bază doar începutul activităţii FIEP în România stimulându-mă şi obligându-mă în acelaşi timp în continuarea demersurilor necesare consolidării FIEP în ţara mea.
Este cu atât mai important pentru mine faptul că acest premiu îmi este acordat într-o perioadă grea pentru educaţia fizică, într-o perioadă în care căutăm strategii de integrare şi de optimizare a procesului de educaţie fizică. Din păcate societatea actuală este dominată din ce în ce mai mult de însingurare şi sedentarism dar educaţia fizică este, credem, unul din mijloacele cele mai importante de menţinere şi dezvoltare a sănătăţii şi în acelaşi timp de socializare.
Vă asigur că acordarea acestei distincţii se va repercuta în mod pozitiv asupra educaţiei fizice din România şi va contribui în mod decisiv la sporirea rolului FIEP România pe plan internaţional.
Doresc să mulţumesc în mod deosebit Preşedintelui FIEP Europa – Profesor Branislav Antala, conducerii FIEP Europa, colegilor mei de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii, care m-au sprijinit în decursul celor 4 ani de când există FIEP Romania şi în mod deosebit colegului şi prietenului meu Nicolae Ochiană, fără de care activitatea FIEP din ţara mea nu ar avea asemenea recunoaştere.
Educaţia Fizică din ţara noastră trece prin momente grele în aceastã perioadă. De aceea, specialiştii acestui domeniu trebuie să fie uniţi, ajutându-se reciproc şi încercând să facă evidentă pentru restul lumii importanţa Educaţiei Fizice pentru o dezvoltare fizică şi morală sănătoasă a omului. O astfel de uniune încearcă să fie Federaţia Internaţională de Educaţie Fizică (FIEP), prin reprezentanţii săi din România şi de pretutindeni. Vom încerca să oferim un sprijin oricărei persoane având câmpul de activitate în această specializare, respectând astfel Manifestul Mondial al Educaţiei Fizice din 2000.
Însă reuşita acestui ideal, al oamenilor uniţi prin Educaţia Fizicã, depinde numai şi numai de cât de uniţi putem fi noi toţi. De aceea, vă invităm călduros să vă alăturati organizaţiei noastre (non-profit şi neguvernamentală), pentru a putea avea acces la toate avantajele calităţii de membru al unei asociaţii internaţionale.


3 comentarii la „Înaltă distincție pentru profesorul băcăuan Gheorghe Balint”

  1. Multumesc ! O mare parte din acest premiu ar trebui acordată studenţilor mei şi foştilor mei studenţi !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.