Decatlon contra vântului pe malul Atlanticului / Băcăuanul Ionuț Feniuc a participat la Cupa Europei pe națiuni


La finele săptămânii trecute, localitatea portugheză Ribeira Brava a găzduit întregerile Ligii a II-a a Cupei Europei la probe combinate, România participând atât în întrecerea feminină, cât și în cea masculină. Din echipa masculină a României a făcut parte și băcăuanul Ionuț Feniuc, care a obținut cel mai bun punctaj dintre cei trei membri ai formației române, respectiv 6606 puncte, depășindu-l pe principalul său rival din competiția internă, Bogdan Popa. De asemenea, Ionuț a reușit în Portugalia cea mai bună performanță personală în proba de 400 m, cu timpul de 50.58 sec.
Și cum nimeni nu poate reda mai fidel atmosfera unui concurs atletic, l-am rugat pe atletul băcăuan să ne povestească recenta experiență trăită pe malul Oceanului Atlantic. Vă invit să lecturați rândurile care urmează și vă asigur că vă veți simți în mijlocul evenimentului relatat.

”După 12 ore de mers pe drumuri, timp în care am schimbat 3 avioane, cu 2 escale, una la Viena și una la Lisabona, am aterizat la ora 3 și jumătate (ora României) cu dificultate, din cauza vântului puternic din oceanul Atlantic, Madeira fiind situată la 800 de km în mijlocul oceanului Atlantic, departe de continentul european. Vineri dimineață am avut o mică pauză de revenire după drum, apoi a urmat antrenamentul oficial pe stadionul unde avea să se desfășoare competiția. Totul a decurs minunat până în clipa în care am coborât din autocar și am intrat în stadion. Spre tristețea mea și a tuturor participanților, vremea era ostilă performanței, vântul sufla cu putere, iar performanțele erau imposibil de realizat (4,3m /s din față în linia dreaptă de la 100 m, uneori chiar spre 5 m/s ). Cu toate acestea, ne-am făcut antrenamentul obișnuit, am încercat să ne consolăm cu ideea că toți participanții vor fi afectați și ne-am motivat pentru startul competiției ce urma a doua zi. Gândul meu era să ocup un loc în primii 10 sportivi, indiferent de performanță, având în vedere condițiile meteo. Startul primei probe a fost mult așteptat, iar odată cu el s-au risipit și emoțiile de concurs, de altfel normale ca în fiecare decatlon la care am participat. Timpul la 100 m nu a fost unul grozav, de altfel toți participanții au fost afectați din cauza vântului care, în momentul startului, sufla cu 4.0m/s din față. Am încercat să uit cât mai repede proba de 100 m și m-am concentrat pe cele care urmau. La săritura în lungime am realizat a doua performanță din concurs, iar la aruncarea greutății am reușit a doua performanță personală din carieră. La înălțime, am reușit să sar 1.89, cu ceva dificultăți, dar într-un final am scos-o la capăt cu bine. La 400 m, am reușit un record personal, de 50 de secunde și 58 de sutimi. Dupa prima zi de concurs, mă situam pe locul 9, dar cel mai important era că mă simțeam mulțumit de evoluția mea.

A doua zi, după o noapte de chin, din cauza oboselii, cu niște dureri de picioare insuportabile, am reușit să îmi intru în ritmul normal, luptându-mă cu vântul, care sufla de această dată cu 3,4 m/s, tot din față. Am reușit să termin cursa de 110 m garduri fără emoții, punctând în clasamentul total cu 703 puncte. După aruncarea discului, încă eram mulțumit de evoluția mea. Urma o probă de coșmar pentru mine, cea de săritură cu prăjina. Din cauza faptului ca Federația Română de Atletism nu a reușit să ne trimită prăjinile personale în Madeira, am fost nevoit să împrumut o prajină, diferită față de ceea ce aveam eu, cu care trebuia să mă acomodez și să sar cât mai bine. Nu am reușit acest lucru, am sărit 3,80 m din a treia încercare, apoi am sărit 4 m. Mai mult nu s-a putut, vântul, care sufla din lateral cu 5,3 m /s, punându-și amprenta asupra performanței, lucru foarte dificil pentru o asemenea probă. Parcă stors de puteri, la aruncarea suliței am reușit o performanță foarte modestă, 38 de metri, urmând apoi ultima probă, cea de 1500 m. Am stat și am meditat cu sora mea, care îmi este și antrenoare, și ne-am spus unul celuilalt că trebuie să dau ultima picătură de energie pentru a îmi respecta blazonul de bun alergător la 1500 m . Asta s-a și întâmplat, după 800 m în care am respectat tactica pusă la cale, am reușit să fac un sfârșit de cursă impresionant, timpul final fiind de 4 minute și 30 de secude, a treia performanță a mea din toate timpurile. La final, în clasamentul individual, am ocupat un meritat loc 8, muncit, după o luptă interioară cu psihicul și după testul de anduranță, din pricina drumului lung și a celor două zile epuizante de concurs. Sper ca la campionatele naționale din august să reușesc să dobândesc titlul de campion național cu un rezultat foarte bun, adică realizând un record personal mai bun cu vreo 300 de puncte.”

Un comentariu la „Decatlon contra vântului pe malul Atlanticului / Băcăuanul Ionuț Feniuc a participat la Cupa Europei pe națiuni”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.