JUDO: MEDALIAŢI INTERNAŢIONALI LA „ CUPA BUDAPESTA”

Sala Polivalentă din Budapesta a reunit, pentru două zile, 17-18 aprilie, pe cei mai talentaţi judoka din 14 ţări ale Europei ( Ungaria, Ucraina, Rusia, Croaţia, Letonia, Austria, Germania, Italia, Slovenia, Slovacia, Cehia, România, Elveţia, Norvegia). Iniţial a fost anunţată prezenţa în concurs a sportivilor din 18 ţări, dar condiţiile atmosferice neprielnice au obligat multe echipe, din mai multe ţări, să nu fie prezente la Budapesta. „Cupa Budapesta” se află la a 23-a ediţie şi întruneşte cei mai buni judoka din Europa, de la categoriile de vârstă U-11 până la U-17 şi U-23. Organizarea impecabilă, asigurarea a şase spaţii de luptă, a unei logistici de ultimă generaţie, asigurarea unei săli de antrenament înainte de a începe concursul, amabilitatea gazdelor, fair-play-ul au contribuit la atragerea sportivilor în număr foarte mare, peste 1000 de judoka !!
Mica echipă a profesorului Aurel Chelariu de la Palatul Copiilor din Bacău, la propriu (au participat doar şase sportivi) şi la figurat (cel mai „vârstnic” judoka are 15 ani!) s-a comportat excelent, întorcându-se acasă cu 1 medalie de aur, 3 medalii de argint, 1 medalie de bronz şi 1 loc VII. Componenţa echipei a fost următoarea :
1. ALEXANDRU BURCĂ – U-11, medalie de aur şi „Cupa Budapestei” la categoria 39 kg. Este un mic judoka în curs de afirmare, aflat la începutul carierei sale sportive. A câştigat toate meciurile -1 meci câştigat la puncte şi restul meciurilor câştigate prin ippon. Cel mai mic component al echipei a câştigat cea mai „grea” medalie!!
2. RAREŞ ROTARU – U-13, medalie de argint la categoria 41 kg. A luptat ca un adevărat campion. De fapt, în Campionatul Naţional al României este deţinătorul titlului suprem. A surclasat campionul naţional al Ungariei şi a ratat medalia de aur datorită unei clipe de neatenţie.
3. CIPRIAN OLTEANU – U-13, medalie de argint la categoria 30 kg. A confirmat şi de această dată calităţile de campion pe care le are.Anul trecut a câştigat titlul de campion naţional la NE-WAZZA (lupta la sol). A câştigat toate meciurile prin ippon dar, în finală, a fost depăşit de adversarul său, din Ucraina, care era cu mult mai înalt decât el.
4. MARIAN MOROŞANU – U-17, medalie de argint la categoria 55 kg. Este un sportiv experimentat, deţinătorul a mai multor titluri naţionale, selectat şi în lotul reprezentativ al României (la categoria sa de vârstă) în vederea participării la campionate balcanice, europene şi mondiale. A luptat frumos, spectaculos putem spune, dar, în finală , cu toate că a executat un procedeu de ippon, nu a fost punctat şi astfel a pierdut medalia de aur.
5. MIRCEA CROITORU – U-15, medalie de bronz la categoria + 81 kg. A luptat, putem spune, ca un erou. Deşi greutatea sa este de 90 kg, a luptat cu sportivi care depăşeau greutatea de 130 kg. A reuşit să câştige trei meciuri prin ippon, dar, a cedat în faţa unui sportiv din Ungaria care era mult mai înalt decât el, dar şi mai greu(peste 150 kg).
6. COSMIN TAMBA – U-13, locul VII (din peste 40 de sportivi). Deţinătorul medaliei de bronz la Campionatul Naţional al României – 2009 a luptat bine în două meciuri, demonstrând o bună pregătire dar, următoarele două meciuri i-au adus adversari pe care nu i-a putut depăşi.
Este bine de ştiut că pasiunea acestor copii pentru judo, pentru sport, este susţinută material doar de părinţi. Participarea micilor judoka la acest important eveniment sportiv pe plan european a fost suportată , din punct de vedere financiar, în totalitate, de către familiile lor. În aceeaşi situaţie se află şi profesorul Aurel Chelariu, care la fiecare competiţie plăteşte din propriul salariu de cadru didactic toate cheltuielile personale de cazare, masă şi transport. Probabil că va mai fi nevoie de mult timp până când va apărea o lege care să susţină performanţa sportivă şi să asigure fondurile pentru pregătire şi participare la competiţii interne şi internaţionale majore.

2 comentarii la „JUDO: MEDALIAŢI INTERNAŢIONALI LA „ CUPA BUDAPESTA””

  1. Exagerati! Nu cred ca-si plateste Chelariu din banii lui. Plateste din ce ii iese de la parinti. Nu este chiar usa de biserica.
    Felicitari sportivilor si parintilor care ii sustin.

  2. Ar fi culmea!Sa mai plåteasca si din banii lui ,dupå cat de mult face antrenad tinerii

    sportivii….

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.